« Strongt av Axén Olin | Startsidan | Behandlingen har startat »

18 november 2007

Stalking

Stalking är ett nytt begrepp, men det har sannolikt förekommit i alla tider. Stalking är ett fenomen som innebär att en sjuk person förföljer och trakasserar en annan person, via oönskade brev, e-post, sms, besök eller telefonsamtal - alla oönskade av den person som utsätts för stalkning. Numera förekommer stalking även på Internet, som numera kan liknas vid Vilda Västern - fritt fram för allehanda idioter, stalkers och underliga människor. Det är så lätt att trixa ihop en hemsida och via den förfölja och trakassera en person.

Jag misstänker att stalkers helt saknar sjukdomsinsikt. För inte kan de vara helt friska i huvudet, hissen har nog stannat halvvägs nere i källaren. Där hjälper det nog inte ens med en hissreparatör, läs terapibehandling.

Omkring 200.000 människor drabbas varje år av förföljelse och trakasserier – stalkning. Men att förfölja någon är inget brott.

Jag anser att det visst är ett brott, ett allvarligt sådant mot den personliga integriteten. Rubriceringen ofredande torde vara tillämplig i sådana här fall, alternativt hemfridsbrott eller som jag skrev ovan - brott mot den personliga integriteten.

Det är nog polisen som inte vet riktigt hur de ska hantera dito situationer. Personen i artikeln, Linda, hade tur att hennes polisanmälningar resulterade i flera domar för Lasse, bland annat olaga hot och ofredande. I samtliga fall dömdes han till psykiatrisk vård och besöksförbud. Men det är nog mer ett unikum, flertalet får nog inte speciellt mycket hjälp från rättsväsendet.

Men jag hoppas att det kommer att bli bättre, att polisen tar detta fenomen på allvar. För inte är det speciellt kul för den som utsätts för stalkning.

De flesta stalkers är ändå ganska ofarliga, inom citationstecken, då de inte fysiskt vill skada den som de stalkar. Men säker kan ingen riktigt vara att det inte slår över i huvudet på stalkern. Många ids nog inte ens vända sig till polisen utan tror och hoppas på att stalkern ska tröttna och sluta med sitt ofog.

Men jag tror att en stalker aldrig lägger av, såvida han eller hon inte hittar en ny person att kanalisera sitt sjuka beteende på. Mitt råd är att polisanmäl. Även om det inte leder till något så kommer det in i statistiken och om det börjar synas där så kanske rättsväsendet börjar ta detta på mer allvar.

Andra bloggares som skriver om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger november 18, 2007 4:19 EM