« Tänk med hjärtat | Startsidan | Bokrean »

19 februari 2009

Varning för HTMl-mail

Många kör html-mail. Att det medför risker förstår nog inte alla. En del förstår, men struntar i det. De bryr sig nog inte om det jag skriver nedan. Men kanske någon som inte förstår riskerna blir lite mer upplysta, det är i alla fall min förhoppning med detta bloginlägg.

HTML-mail

Detta ovan ser väl ganska ofarligt ut. Bildvisning har jag slagit av i min mailklient men att slänga in lite loggor gör att mailet ser officiellt ut. Fast bilderna kan ju komma från vilken webserver som helst. Det behöver inte alls vara Microsofts loggor eller vilka loggor nu som missbrukas i skumma syften.

Ej HTML

Så här ser det ut i normalfall i min mail då den varken visar bilder eller html, utan ren text. Länken ser nu helt plötsligt lite underlig ut. Det får i alla fall mig att fundera. Den är visserligen fullt klickbar i textvarianten, men just detta exempel är en länk jag aldrig skulle klicka på. Jag tror inte att Microsoft är avsändaren. Någon annan som har en annan åsikt?

Bilderna plockas från
http://213.79.39.121/images.jpg
och
http://213.79.39.121/images1.jpg

Koden för länken är

<a href="http://64.208.28.197/ldr.exe">
http://update.microsoft.com/microsoftupdate</a>

Så var vaksam på länkar du inte känner till även om avsändaren verkar seriös. Men det går bra att fejka avsändare, lika bra som det går att manipulera html-koden som ovan i en HTML-mailklient.

Se upp där ute!

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 19, 2009 06:48 EM

Kommentarer

Att avsändare går att fejka har jag just noterat sedan det nyligen har börjar dimpa ner en massa mejl som har min egen mejladress som avsändare. Jag brukar inte skicka mejl till mig själv, i synnerhet inte sådana som jag inte vet om :-).

Skrivet av: Kerstin datum: februari 21, 2009 04:04 FM

Jag har i min Firefox installerat Noscript eftersom vissa sidor numera innehåller farliga script. Se http://www.blognyheter.se/vissa-hemsidor-kan-vara-farliga/

Skrivet av: Rolf Erikson datum: februari 20, 2009 11:05 FM

Hej!
Trevlig blogg.
Det har kommit en ny blogg som handlar om bohuslän och dess historia från 1700-talet och uppåt, jag fick den av en kompis han har inte addat den i någon sökmotor ännu så den är färsk så därför går den inte att hitta ännu, men den är skitbra om man gillar kultur och historia.

/Johan...
http://stenhuggarbloggen.blogspot.com/

Skrivet av: Johan datum: februari 19, 2009 10:49 EM

Jag fattar som vanligt ingenting, men öppnar inga mail som jag inte tycker ser seriösa ut utan slänger dem direkt. Rubriker som "Hej" eller "Tried to reach you" går jag inte på. I en av mina mailboxar kommer det ofta en falsk "failure delivery notice", som jag numera raderar bums.

Skrivet av: ab datum: februari 19, 2009 10:44 EM

Jag är noga med vem som känner till min mejladress, och vilken av dem. Sedan läser jag alla mejl via MailWasher och kan då radera direkt på servern utan att hämta hem mejl. Så jag tror ändå att jag har god koll på de html-mejl som jag ändå i slutändan vågar tanke hem. Och jag klickar aldrig på länkar i mejl; finns ingen anledning.

Skrivet av: Jontas datum: februari 19, 2009 10:37 EM

Detta har jag aldrig tänkt på. Nu tassar jag fram.
Tack för varningen!

Skrivet av: annarkia datum: februari 19, 2009 10:31 EM

Shukran för varningen.

Skrivet av: Sousseannika datum: februari 19, 2009 07:58 EM

Skriv en kommentar


Kom ihåg mig?