« mars 20, 2009 | Startsidan | april 25, 2009 »

24 mars 2009

Så är ju livet????

Socialstyrelsen anser att en vuxen ska klara sig med 20 tänder, jämfört med normala 28 stycken. Detta gäller människor som går på bistånd, gamla, sjuka och fattiga. Att använda ordet fattiga i Sverige känns lite ovant, men så är det att det finns allt fler som kan sorteras under den benämningen. Det är inte okey. Att gamla och sjuka inte heller ska ha rätten till god munhygien känns även det lite avigt. Med god munhygien menar jag då att ha tänderna intakta. Att inte ha det kan i sig vara en social katastrof. Det blir lite som råttan på repet.

- Täby kommun följer de riktlinjer som satts upp. Tuggförmågan ska med 20 tänder vara helt okej, och utåt sett är det inte socialt hämmande. Det måste finnas en balans i samhället. En som går på bistånd ska inte ha råd till bättre tandvård än en hårt arbetande lärare eller sjuksköterska till exempel. Har du inget jobb kanske du inte har råd med bil och så vidare. Så är ju livet, säger han.

Balans i samhället?
Jämföra bil med fungerande tänder.
Så är ju livet????????

Jag har ofta undrat varför tänderna inte inkluderas fullt ut i sjukvården. Fungerande tänder är lika viktigt som fungerande fingrar. Det kostar skjortan att gå till tandläkaren och jag förstår mycket väl att många inte har råd att gå två gånger om året som jag gör. Jag saknar en av dessa tänder som Socialstyrelsen anser att jag kan klara mig utan, på grund av en fallolycka. Att vara utan ytterligare sju liknande tänder skulle vara katastrof. Jag kan fixa min saknade tand. Men jag oroar mig för andra som inte kan det.

// Annica Tiger

Annica Tiger 4:38 FM | Google