« mars 14, 2014 | Startsidan | mars 16, 2014 »

15 mars 2014

Högkostnadsskyddet utarmas

Jag skulle hämta ut Doxiferm häromdagen som jag som KOL-patient ofta får som bredverkande antibiotika mot infektioner i lungorna. Döm till min förvåning att det inte längre gick under förmånssystemet. Men jag funderade inte så mycket mer på det. Men nu i går läste jag förklaringen. Förklaringen stavas PROFIT.

Kåvepenin. Det är ett mycket vanligt penicillin för barn som har öroninflammation, halsfluss och lung­inflammation. Det handlar om 70 procent av alla recept på luftvägsantibiotika som förskrevs till barn under fjolåret. Ändå plockar läkemedelsbolaget Meda bort Kåvepenin från förmånssystemet.

Ponera att en barnfamilj har många småbarn med öroninflammation, halsfluss och lung­inflammationer. Det kan bli dyrt. Alla barn under 18 år i samma hushåll, det vill säga som är skrivna på samma bostadsadress, har ett gemensamt högkostnadsskydd. Det innebär att alla barnens egenavgifter räknas ihop. Högkostnadsskyddet är ju den enda bromsen vi har i vårt välfärdsland mot för dyra medicinkostnader och kör man förutom det systemet så slår ju bromsen liksom aldrig till.

Annica Tiger 4:49 FM | Kommentarer (0) | Google