« Dödstestet | Startsidan | Godis för ögat och hjärtat. »

8 mars 2014

8:e mars Internationella kvinnodagen

Den 8 mars firas nu i Sverige, och förhoppningsvis i resten av världen, med möten och demonstrationer för att markera kvinnosolidaritet och föra fram aktuella reformkrav. Det var 1977 som FN:s generalförsamling antog en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av internationella kvinnodagen.

8:e mars är den Internationella kvinnodagen, men gör den skäl för namnet? Jag vill ha lite mer fokus i nyheterna i kväll på hur denna dag har avlöpt runt om i världen, inte bara här hemma.

Kommer denna dag att uppmärksammas i Sudan? Kommer några att demonstrera mot att milis och militär våldtar kvinnor i Sudan?

I Indien och Pakistan kommer det att demonstreras mot gruppvåldtäkter och kvinnoförtryck?

I Kongo har tiotusentals kvinnor och barn våldtagits. Kommer demonstrationer ske i Kongo på den internationella kvinnodagen?

I Somalia kommer det att finnas demonstrationståg gentemot kvinnlig könsstympning?

I Saud-Arabien kommer det att demonstreras mot att kvinnor inte tillåts köra bil?

Det får den feministiska svenska plaskdammen att verka lite smågrund.

En feminist förknippar jag med en humanist. Jämlikhet och jämställdhet är något som alla vinner på. Ingen ska diskrimineras på grund av sitt kön. Ingen ska ha fördel på grund av sitt kön. Ingen ska särbehandlas på grund av sitt kön. Ingen ska missgynnas på grund av sitt kön. Det går att dra paralleller med kön, då tänker jag på hudfärg, härkomst, samhällsklass och folkslag.

Norstedts stora svenska ordbok
humanist subst. ~en ~er
person som betonar vikten av respekt
för människans värdighet och rättigheter

Svenska Akademiens ordlista
femin|ism [-is'm] s. -en rörelse
för kvinnors jämställdhet med män

Norstedts svenska synonymordbok
jämlik - jämbördig, likaberättigad; likställd

Norstedts stora svenska ordbok
jämställ|d adj. -t
samma rättigheter och skyldigheter som annan person

Annica Tiger mars 8, 2014 6:44 FM

Kommentarer

Du är kanske lite old school. Det är trevligt. Läste din hemsida, på 90-talet. Din HTML-nybörjarguide borde vara kultförklarad vid det här laget. Du har inspirerat en hel IT-generation, säkert. Det är en mansdominerad bransch, förvisso, men bakom varje framgångsrik man osv...

Ja, det går alltid att klippa in några bilder med kvinnor från Sudan en gång per år, men skrapar vi lite på retorikens fernissa med jämställdhet hit, strukturer dit, normer hit, privilegier, dittan och datten så inser en (eller hen som det så fint heter) att dagens feminism inte handlar om någon solidaritet med kvinnor i Saudiarabien, Pakistan, Sudan eller Kongo. Inte i Sverige eller någon annanstans heller för den delen.

Prio borde förstås vara att släcka riktiga kvinnoförtryckande bränder, och varför inte passa på att fira alla underbara kvinnor, som förgyller våra liv.

Skrivet av: J datum: mars 8, 2014 10:47 EM

Skriv en kommentar


Kom ihåg mig?