« Rökningen minskar | Startsidan | 8:e mars Internationella kvinnodagen »

7 mars 2014

Dödstestet

Skulle du våga göra det? Jag skulle. Vore det inte bra att veta om man ska dö inom de närmsta fem åren. Nu är jag ju så pass gammal att jag kanske redan ligger i farozonen, men ett besked vore bra att ha i handen. Då skulle jag säga upp mig från jobbet. Det finns så mycket som är ogjort och som antagligen aldrig kommer bli av. Inte när allt kretsar kring jobba, äta och sova. Åka helikopter. Träffa bergsgorillorna. Hoppa bungyjump. Åka Hurtigrutten. Åka världen runt, se Nya Zeeland och Australien.

Det kallas för dödstestet – och avslöjar om du kommer att dö inom de närmsta fem åren. Forskare tar ett blodprov på dig och mäter fyra olika biomarkörer i kroppen.

När jag var ung levde jag efter devisen, lev hårt, dö ung och bli ett vackert lik. Men det vara bara skitsnack, ett sätt att urskulda ens egen ansvarslöshet. Nu blev det ju inte så och jag är glad för varje ny dag. Jag har passerat 60 år och då funderar man mer på när och inte om. Om någon förstår vad jag menar :).

Dödstestet", som publicerats i den medicinska tidsskriften Plos Medicine, förbryllar forskarna. Genom att analysera fyra biomarkörer kan de avgöra om en frisk person kommer att dö av en sjukdom inom de närmaste fem åren, utan att de behöver lida av en sjukdom just nu. Biomarkörer är ett ämne i kroppen som används för att mäta tillstånd. Och det visade sig att genom att slå ihop just dessa fyra biomarkörer får forskarna fram ett exakt värde som visar hur din kropp mår – och i fall du kommer att dö.

Annica Tiger mars 7, 2014 5:31 FM

Kommentarer

Skriv en kommentar


Kom ihåg mig?