« Melodifestivalen | Startsidan | Flaggdag »

12 mars 2014

KOL

KOL. Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom. Det låter inte så kul och det är sannerligen inte roligt. Men det är bara att gilla läget. KOL har jag haft länge, men nu börjar det bli mer lungemfysem som gör livet lite svårare även till vardags.

Lungornas uppgift är att transportera syre från inandningsluften till blodet och samtidigt vädra ut koldioxid. För att göra det möjligt är lungorna uppbyggda av en vävnad som består av miljarder små elastiska lungblåsor, alveoler. Om man har lungemfysem har de tunna väggarna mellan lungblåsorna skadats eller brutits ner helt. Istället för en liten klase av lungblåsor bildas ett slags oelastisk säck. Det leder till att växlingen mellan syre och koldioxid inte kan fungera som den ska.

Jag har själv sett det på röntgen och datortomografi i förra veckan. Så nu vet jag. Jag har visserligen fattat det för länge sedan, men man försöker alltid förtränga saker in i det längsta. Jag har rökt i 46 år så vad kan man begära? I går var jag på Karolinska sjukhuset för andningssjukgymnastik. Ja, det finns sådant. Det verkar faktiskt vara bra. Ska hämta ut apparaten på apoteket, sedan ska de skicka en grej via posten och sedan är det bara att sätta igång. Sluta röka? Ja, det kanske börjar bli läge för det snart?

Annica Tiger mars 12, 2014 6:25 FM

Kommentarer

Snusa är inte lika gott :).

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 13, 2014 5:12 FM

Trist. Du får väl börja snusa istället om nikotinsuget blir alltför akut.

Kul iallafall att du har börjat skriva igen.

Skrivet av: En skugga datum: mars 13, 2014 1:58 FM

Skriv en kommentar


Kom ihåg mig?