« Levande död | Startsidan | Lite väl morgontidig »

5 april 2014

Tiggare på gatan

Jag var inne i stan igår och upptäckte att det satt tiggare nästan överallt. Vem eller vad har fått dem att tro att lyckan finns i Sverige. De få mynt de antagligen lyckas få kan inte räcka till mycket? De måste ju också äta. Sover vete sjutton var de gör, men de hade ett läger i Sollentuna - som politikerna snabbt rensade för att folk klagade. Tänk i vintras, vad de måste ha frusit. Alla dessa kvinnor som satt på kalla marken, ofta bara med en filt som skydd. Blåskatarr kom säkert som ett brev på posten.

I Stockholm har tiggarna etablerat sig i en ”stor omfattning”, enligt polisen. – De har blivit jättemånga i citykärnan. Jag får höra talas om att folk ondgör sig och inte tycker det ser trevligt ut med alla dessa tiggare.

– Vi känner nog lite till mans att vi blir illa berörda av den här typen av misär. Det kan utlösa olika reaktioner. I bästa fall vill vi förändra, i sämsta fall vill vi inte tro att det är sant utan tror i stället att folk fejkar. Men det är i många fall färgat av rasism.

Jag minns att jag var i Prag för många år sedan med mitt dåvarande jobb och såg fenomenet där, då hade det inte kommit till Sverige. Men jag blev illa berörd av den förnedring de utsatte sig för. De i Prag stod alla på knä, lutade med ansiktet nedåt gatan i en form av sittande böneställning. Förnedring är kanske fel ord. Men ingen människa ska behöva leva på att tigga på gatan i Europa. Det är inte människovärdigt.

Hur det ska lösas kan givetvis inte jag svara på. Jag är ingen expert, bara en naiv åskådare. Men de kommer ofta från Rumänien. Rumänien är med i EU. Sätt press på dem att de måste se till att innevånarna i Rumänien kan leva och försörja sig hemmavid, och att romer har lika stort värde som alla andra människor i Rumänien.

Däremot måste Rumänien tvingas att ta ansvar för sina medborgare. I dag visar landet ingen vilja att ta tag i problemen, enligt Edholm.

– Vi vill få till stånd ett EU-direktiv och sätta tryck på Rumänien så att de kan få ett drägligare liv på hemmaplan.
Edholm hävdar att det är dags för EU att agera tuffare mot Rumänien.

Information kanske kan behövas till romerna i Rumänien att det snart är överetablerat här i Sverige. För ju fler som kommer, desto mer negativa tror jag en del blir och det blir mindre i de skramlande muggar de skakar och håller framför sig. Mig stör de inte. Jag blir inte illa berörd, jo - å deras vägnar.

Det jag som person kan göra är att visa att jag ser dem och inte bara låtsas att det regnar, gå omvägar runt dem. Att bli sedd är viktigt. Även om jag inte har småmynt på mig, vilket faktiskt är sällan då jag alltid handlar på kort, så kan jag le och säga hej. Det gör jag med killen som brukar sitta här i mitt lilla centrum. Jag har funderat på att när jag handlar på ICA ska jag köpa några extra bananer, lite bröd och en läsk och ge honom nästa gång.

Annica Tiger april 5, 2014 7:05 FM

Kommentarer

Skriv en kommentar


Kom ihåg mig?