STARTSIDAN - ANSLAGSTAVLA - ACTIVE X - ABC-KOM IGÅNG - CGI - DIVERSE - FAQ - FORMULÄR - FRAMES - GRAFIK - DHTML - HTML4 - HTML - JAVA - JAVASCRIPT - LISTOR - LÄNKAR - SITEMAP - SÖK - TABELLER - TEXT - ANNICA TIGER - TIGER-LÄNKAR - TIPS - STYLE SHEETS - CSS - WAP - WEB-DESIGN - XHTML - XML

ActiveX - kort information

Allmänt om Active X
Vad är Active X?
Länkar

Allmänt om ActiveX
Active X är Microsofts eget koncept för att framställa interaktiva websidor, dock har det ej blivit så populärt att använda ActiveX i Sverige på hemsidor. Det är sällan man ser privata hemsidor som använder Acrivex, inte på samma satt som förut. Att beskriva Active X fullständigt torde vara svårt att göra kortfattat i en nybörjarguide. Det är ett paraplybegrepp, dvs spänner sig över ett stort område. Java är ett programmeringsspråk medan Active X är en plattform för komponentbaserad utveckling.

Som läget är nu så stödjer endast Internet Explorer detta till 100 procent, vilket inte är konstigt då det är en produkt av Microsoft. Många är rädda för säkerheten i samband med Active X. Erkännas skall att jämfört med Java så visst finns det risker. En Active X komponent kan programmeras så att den skulle kunna ställa till oreda på din hårddisk. Nuförtiden så installerar knappt Microsoft Internet Explorer ActiveX de själva en gång signerat och har man dessutom Microsoft AntiSpyware så funkar det än sämre.

Många väljer också att via Verktyg/Internet-alterantiv, flik Säkerhet, Internet att avbocka automatiska nedladdningar och installeringar av Active X. Så bara det är en fingervisning om att Active X inte är något för den privata hemsidan. Jag har haft flera exempel här, men jag har numera plockat bort dem alla. Men längre ned har jag lagt in några länkar för den som ändå vill fördjupa sig i detta.

En nackdel med att använda ActiveX är att man bör göra två varianter av sin hemsida, för visst vill du väl även att dem med exempelvis Netscape ska kunna besöka din hemsida? Gör då två varianter av din hemsida. En för Internet Explorer och en för andra läsare som inte stödjer Active X. Du kan enklast lösa det genom att ha två val via länkar på din index.html. Annars har jag några exempel under Java / Ex. på Javascript på Browser detect. Men tyvärr har de sina begränsningar. Men jag har ytterligare ett alternativ här som fungerar bra. Nyfiken? Kolla in här, NU !!

Vad är Active X?
Active X är egentligen ett nytt namn för OLE (Object Linking and Embedding), vilket i sin tur bygger på COM (Component Object Model). COM är en standard för att bygga återanvändbara, generella programobjekt. Active X kontroller, eller även tidigare kallade OLE-kontroller eller OCX kan återanvändas i alla Windows program. Active X Ett Active X objekt kan i princip skrivas i vilket programspråk som helst. Men här tar jag inte upp hur man GÖR kontrollerna utan hur du kan ha nytta av redan färdiga kontroller. Samt hur man kan koppla dem till olika händelser med VB eller Javascript. Active X delas upp i främst i två typer: kontroller och serverobjekt.

Kontrollerna körs som miniprogram inbäddade i en websida eller en tillämpning. Det är den biten du som kommer att komma i kontakt med. Varje kontroll har ett unikt id.nummer (GUID). Finns inte kontrollen på besökarens dator laddas dess OCX-fil ned (i vissa fall .cab eller .inf-fil) och lägger sig bland systemfilerna i datorn, default är i windows-katalogen och underkatalog Occache. Jämför med Java applets som också laddas ned men bara körs lokalt, ej lagras på HD:n. Serverobjekten är vad det låter som, körs på/via servern. Dem tar jag inte upp här.

Mer info kan du hitta här!

© Annica Tiger a_t@tele2.se

Besök gärna min blog

Mina andra sidor ser ni nedan.

www.tiger.se, www.atiger.se, www.tiger.pp.se, www.atiger.pp.se, www.atiger.nu och www.nodaddy.se.


STARTSIDAN - ANSLAGSTAVLA - ACTIVE X - ABC-KOM IGÅNG - CGI - DIVERSE - FAQ - FORMULÄR - FRAMES - GRAFIK - DHTML - HTML4 - HTML - JAVA - JAVASCRIPT - LISTOR - LÄNKAR - SITEMAP - SÖK - TABELLER - TEXT - ANNICA TIGER - TIGER-LÄNKAR - TIPS - STYLE SHEETS - CSS - WAP - WEB-DESIGN - XHTML - XML