STARTSIDAN - ANSLAGSTAVLA - ACTIVE X - ABC-KOM IGÅNG - CGI - DIVERSE - FAQ - FORMULÄR - FRAMES - GRAFIK - DHTML - HTML4 - HTML - JAVA - JAVASCRIPT - LISTOR - LÄNKAR - SITEMAP - SÖK - TABELLER - TEXT - ANNICA TIGER - TIGER-LÄNKAR - TIPS - STYLE SHEETS - CSS - WAP - WEB-DESIGN - XHTML - XML

TIPS för hemsidan

Innan du startar
Gratis hemsida/annan adress
Gör en sidfot
Ett enkelt register
Kontrollera sidan
Registrera din sida
Att tjäna pengar på sin hemsida
FTP - filöverföring
10 Budord

Innan du startar
Sätt dig ned och fundera på vad är det du vill med din hemsida. Ska du bara lägga ut en bild på din favoritartist och sedan lägga in några kommentarer om dig själv så behövs ingen större planering. Men ska du lägga upp en mer seriös hemsida så kräver det lite planering. Vad är det du vill få sagt, hur vill du att det ska se ut på skärmen när det är klart?

Skissa gärna med papper och penna först. Gör ett preliminärt urval av bilder, knappar och annan grafik du ska ha på sidan. Du vet väl att shareware programmet Paint Shop Pro har en utmärkt browser där du snabbt kan se vad för slags bilder du har på din hårdisk om du nu glömt det.

När du är ute och surfar kommer du få många uppslag. Du behöver väl inte direkt kopiera av en sida (det bryter mot copyright-lagen, gäller både text och bilder) men det är inte förbjudet att "låna" lite här och där dvs. låta sig bli inspirerad av hur andra har gjort ute på webben. Att kolla in olika lösningar med View document source kan vara mycket lärorikt. Det är ofta det man lär sig mycket av. Man ser en häftig grej och undrar hur i all världen har de fått det där att funka.

Du vet väl att du behöver inte vara uppkopplad mot nätet under tiden du sitter och jobbar med din hemsida. Öppna din browser upp dig som vanligt men tryck på (Esc) så bryter du uppkopplingen mot nätet och kan sitta och jobba i exempelvis Netscape sedan i lugn och ro. Skriver du din sida i Notepad, spar ned den och öppna den i browsern genom File/Open page (Arkiv/öppna).

vovveHa inte för mycket grafik eller mambo jambo, sitter du hemma och trixar går inladdningen av sidorna fort, men när du kommer ut på nätet så minskar hastigheten dramatiskt. En del sidor tar så lång tid att ladda ned att man i princip hinner ta en sväng med hunden under tiden. Sen när den äntligen är nedladdad är det kanske inte alls det som förväntades. Då är det inget roligt, tid är pengar även på nätet tyvärr.

Vilket språk? Jag rekommenderar dig att skriva huvudsidan på svenska, lägg in en engelsk flagga och länka över till en sida som du direkt har översatt till engelska. Vi bor i Sverige, visa lite artighet mot dem som inte är så bra på engelska. Är din sida bra kommer alla att hitta dit, även svenskar och resten av världen. Hur du gör? Kolla under registrera sidan.

Gör en "sidfot"
Visst vill du väl att det ska se proffsigt ut när du är färdig med din hemsida. Gör då som proffsen. Gör en sidfot nederst på sidan. Du kanske inte törs skriva Webmaster ännu, men det andra kan du lägga till.

Det är en bra service till den som kanske har skrivit ut din sida. Det går ju inte att sätta bokmärken på alla intressanta sidor, då skulle snart bokmärkeslistan bli överfull och svårgenomtränglig. Många skriver ut sidor som de finner intressanta för att läsa senare eller spar ned dem på hårddisken. Men då syns ju inte web-adressen om man eventuellt vill tillbaks till sidan eller skicka ris eller ros via e-mail.

Gratis hemsida/annan adress
Har du blivit sugen att fixa egen hemsida? Här kan du få en egen hemsida:

Har du en hemsida men adressen är krånglig? Är du Tele2 kund vet du väl om att du kan skaffa ett alias, en enklare och lättare adress. Hemsidan http://home.swipnet.se/~w-10139 är samma sida som med aliaset http://home.swipnet.se/akvariumet. Du beställer ett alias här, http://click2service.tele2.se/.
Annars kolla in:

Ett enkelt register
När du kommit igång kommer garanterat sidan att växa och växa..... Det är kul med HTML, ju mer man lär sig desto roligare blir det. Vill du underlätta för dina besökare så gör iordning ett enkelt register. Att fylla på med sökord eller fraser. Se ett exempel på en mall jag gjort iordning.

Kontrollera din sida
Innan du skickar upp din sida. Kontrollera allting, inte bara en gång utan flera gånger. Funkar alla länkar? Har du stavat rätt? Är informationen korrekt? Man blir lätt hemmablind, be någon annan titta på sidan med lite mer objektivitet.

När du har varit ute och surfat har du säkert lagt märke till att många lägger in en logotyp, samt anger att denna sida ses bäst med Netscape eller vad man nu har använt. Det ligger lite logik i detta då de två jättarna ännu inte har samma standard, tyvärr. Vissa grejer funkar hos bägge, men inte alla. Därför är det så viktigt att du har minst Internet Explorer och Netscape installerat på din hårddisk så du kan kika på sidan i de två största *jättarna* och se hur det ser ut. Bli inte förvånad om det skiljer sig radikalt ibland, men håller du dig till ren html så bör det mesta funka okey, att laborera med Style Sheets (CSS) och dynamisk html (DHTML) är både svårare och bökigare att få till det bra i bägge.

Testa den i olika läsare (browsers). Det som ser snyggt ut i senaste Internet Explorer 5.0 kanske bara är mischmasch i Navigator 4.0. Har du möjlighet så titta på sidan i olika upplösningar. Vanligast för de flesta är en 14 tums skärm med 640 x 480 punkter, men testa om du kan hur det ser ut i 800 x 600, jag lovar att där syns det om du glömt att centrera en rubrik osv. Vill du se ett handgripligt exempel på hur fel det kan bli ibland? Olika skärmupplösningar. Se även aktuell browserstatistik under avsnittet Länkar.

Hoppas du har ögnat igenom det jag skrivit om HTML. Då kanske du har fått grepp om vad som krävs för att prestera ett korrekt HTML-dokument. Vill du att dina sidor ska se proffsiga ut så kör dem i en validator som kontrollerar din kodning. Här finns länkar till fler ställen att kolla sidan hos.

Registrera din sida
När du äntligen är klar med din sida så lägger du upp den på nätet. Vet du inte hur du gör kontakta din nätoperatör eller be någon om hjälp. Det är oftast inte alls så svårt som det kan synas i början. Skaffa dig ett bra FTP-filöverföringsprogram så underlättar det. Se avsnittet om FTP nedan.

wish
När du har fått upp den vill du väl att hela världen ska komma och kolla? Nå, det är nog bäst att dra ned förväntningarna lite. Men det finns knep att ta till. Du kan registrera din sida så den hittas av andra. Besök de sökmotorer du är intresserad av att listas på och leta efter en länk/bild med exempelvis Add Url på, följ den och skriv in de uppgifter de vill ha och sänd iväg din registrering. Bästa resultat får du då om du på din startsida (index.html) lägger in META-taggar med sökord, beskrivning. Se mer om detta under avsnittet Diverse/META. Anslut dig till någon av alla webringar som finns. Vill du starta en egen webring? Gör ett besök hos http://www.webring.com/. Nedan några bra sökmotorer, under avsnittet Länkar finns fler.

Har du t.ex skrivit en hemsida om schäferhundar, tipsa om din sida till Svenska brukshundsklubben och andra organisationer eller faktatidningar som finns i ämnet. Varför inte prova att tipsa någon av Internet-tidningarna, Internetworld eller Internetguiden om din hemsida. Tycker de att den är okey kanske de tipsar om den i tidningen sedan.

Är du riktigt fräck lägger du in URL:adressen i din signaturtext om du har e-mail. Ett exempel:
//Mvh Kalle Anka
http://hem.passagen.se/kalle/index.html

Att tjäna pengar på sin hemsida
Det är många som under årens lopp har ställt samma fråga, gång på gång till mig. Hur tjänar man pengar på sin hemsida? Jag brukar alltid svara att visste jag det så vore jag själv miljonär vid detta laget. Men visst finns det möjlighet att kombinera nytta med nöje! De flesta som gjort en bra, välbesökt hemsida har lagt ned enorma mängder arbete och att då få tillbaks någon krona på reklamersättning kan kanske vara en bra idé.

Stora sajter ägs och drivs i allmänhet av företag. De knyter an till sig en kommersiell bannerförsäljare, verksamheten är i mångt och mycket baserat på just reklamintäkter. Men för en privatperson har det tidigare varit svårt att få samma villkor, med tanke på korrekt utbetalning och hantering av skatten. Det har funnits och det finns mer eller mindre oseriösa aktörer på marknaden. För att inte bli lurad är det bäst att anlita någon som har goda referenser.

FTP-filöverföring
Ni som inte är nybörjare kan väl skippa detta avsnitt. Men på begäran via e-mail tar jag upp detta. Allt är inte så självklart för en nybörjare. Hur får man upp filerna? Ja, en bra hjälp är att skaffa ett bra FTP-filöverföringsprogram. Har du Win 95/98 (fungerar även i XP) kan du ladda ned WS_FTP här, ett utmärkt hjälpmedel. Har du Mac gå till länkar och shareware. Det finns FTP för alla operativsystem. För Mac kan du tanka ned Fetch. Hur du använder det? Kika in här så har jag gjort skärmdumpar på hur du konfigurerar det och använder det på Tele2s hemsidesutrymme. Men det funkar likadant oavsett vilken internetoperatör du än har som tillåter att du för över sidorna via ftp.

10 Budord

© Annica Tiger a_t@tele2.se

Besök gärna min blog

Mina andra sidor ser ni nedan.

www.tiger.se, www.atiger.se, www.tiger.pp.se, www.atiger.pp.se, www.atiger.nu och www.nodaddy.se.


STARTSIDAN - ANSLAGSTAVLA - ACTIVE X - ABC-KOM IGÅNG - CGI - DIVERSE - FAQ - FORMULÄR - FRAMES - GRAFIK - DHTML - HTML4 - HTML - JAVA - JAVASCRIPT - LISTOR - LÄNKAR - SITEMAP - SÖK - TABELLER - TEXT - ANNICA TIGER - TIGER-LÄNKAR - TIPS - STYLE SHEETS - CSS - WAP - WEB-DESIGN - XHTML - XML