STARTSIDAN - ANSLAGSTAVLA - ACTIVE X - ABC-KOM IGÅNG - CGI - DIVERSE - FAQ - FORMULÄR - FRAMES - GRAFIK - DHTML - HTML4 - HTML - JAVA - JAVASCRIPT - LISTOR - LÄNKAR - SITEMAP - SÖK - TABELLER - TEXT - ANNICA TIGER - TIGER-LÄNKAR - TIPS - STYLE SHEETS - CSS - WAP - WEB-DESIGN - XHTML - XML

Webbdesign - inte bara html eller grafik!

Allmänt om webbdesign
Yta och content
Planera innan du börjar
Målgrupp, vilka vänder du dig till?
Grafik, ha inte för mycket!
Layout, inte bara *show off*
Hjälpmedel för att göra en hemsida
Trix för hemsidan

Allmänt om webbdesign
På denna guide i guiden tänkte jag utveckla lite mer om själva utformandet av dina hemsidor, mina personliga reflektioner. HTML är inget layout-språk, det kanske du redan märkt. Man kan strukturera upp hur man vill ha sidan med hjälp av de olika elementen i HTML. Sedan om det blir som man tänkt är en helt annan femma.

Därför så är det bra att kunna lite mer om layout och webbdesign (eller web-design som jag också brukar skriva ibland). Bara kunna taggarna i html utantill leder inte långt. Jo, om man vill göra en enkel informativ sida med bara text rakt upp och ned. Men de flesta vill mer än så.... Det gör ju inget om den blir någorlunda snygg också ;-)

Detta är absolut ingen sida som lär dig att bli en fullfjädrad web-designer på en timme. För att bli det krävs en viss talang och mycket, mycket hårt arbete. Men för att kunna göra en enkel men ändå tilltalande hemsida så kanske denna sida kan fylla sitt syfte. Vad vet jag? Min mening är i alla fall att påpeka *vifta med pekpinnar* om att en hemsida får inte bara bestå av blaffig, tungladdad grafik. Du kan inte dölja andra brister genom att hänga på massa onödig grafik, dessutom är det inte grafiken som till syvende och sist avgör om folk besöker din sida och om de kommer tillbaks.

Yta och content
Jag brukar tala om *yta* och *content*. En hemsida bör innehålla bägge delarna i en lagom mix. Det viktigaste i mina ögon är content-biten, inget innehåll - ingen bra hemsida. Vet du inte vad du ska skriva och/eller vad du ska ha på din hemsida kanske du inte behöver någon? En sida som bara består av en bild på dig själv, en lista på vilka CD-skivor du har och en mail-adress kan nog både du, jag och alla andra klara sig utan.

Låter jag cynisk? Det är inte menat så, jag vill bara att du ska förstå att conten-biten är _mycket_ viktig. Härma inte heller andra. Stjäl inte från andra. Det ligger mycket hårt arbete bakom en större sajt. Dessutom gäller copyright även på webben! Varför ska de som är slöa åka snålskjuts? En del har helt sonika tagit min guide och lagt den på sin hemsida och bara döpt om den. Johan´s HTML-nybörjarguide :). Nej, gör en hemsida om något som intresserar just dig - det blir oftast bäst då. Är du intresserad av hundar? Gör en hemsida som handlar om hundar. Gillar du att åka skidor? Gör en hemsida om din hobby. Vill du bara ha en hemsida som berättar om dig och dina intressen, se till att du fyller den med innehåll som du tror att främmande människor vill veta/läsa om just dig.

Yta är hur sidan ser ut, grafiken, extra finesser, java, javascript, interaktivitet, hur lättnavigerad den är samt dess layout i stort - det visuella intrycket man får som besökare. Jag hävdar envist att en enkel smakfull layout kan vara lika eller rent av mer tilltalande än en över/välarbetad sajt. Tänk även på att alla inte har bredbandsuppkoppling eller surfar via fast lina exempelvis från jobbet, utan surfar via modem. Så häng inte på för mycket bredbandskrävande lull-lull, eller gör en enklare variant för dem som surfar via modem.

En sida med bara yta brukar man bara besöka _en_ enda gång men en sida som har content och/eller både content och yta brukar bli ett bokmärke och tål att återbesökas, gång på gång. Ser du till att du uppdaterar din sida så är det ännu bättre givetvis. Content är bra, uppdaterat dito ännu bättre. En välstavad och grammatiskt korrekt text på en hemsida ger ett bättre intryck än det motsatta. Det finns många bra böcker som tar upp hur man skriver på webben och det finns många bra webb-sidor även om detta. Att skriva för webben är lite speciellt. En bra sida jag rekommenderar heter just "Att skriva för webben."

Planera innan du börjar.
Innan du sätter igång måste du planera lite. Vad ska sidan handla om? Rita på papper hur du hade tänkt att den ska se ut, hur den ska navigeras och hur du ska lägga upp undersidor samt hur du ska *mappa* (din katalogstruktur) den på servern. Ska alla kunna se sidan eller bara de med senaste Internet Explorer? Här kan du läsa mera om vad du bör tänka på, vilken editor jag rekommenderar, vart du kan validera sidan och varför du bör ta hänsyn till fler browsers än just Internet Explorer. Under avsnittet TIPS finns också en hel del råd, info om hur du får upp sidan enklast samt under Html Filnamn/sökvägar om du inte vet hur du bygger upp en mappstruktur på din server.

Målgrupp, vilka vänder du dig till?
Vilka är din målgrupp? Tänker du göra en sida som så många kan besöka eller måste de ha en kasse plug-ins för att kunna se den? Här kan du läsa mera om vad du bör tänka på.

Grafik, ha inte för mycket!
Ha inte för mycket grafik på dina sidor. Enkel layout kan vara mycket stilfullt och vackert. Själv trycker jag med viss automatik på browserns back-knapp om jag kommer till en sida som är *laddad* med grafik och jag väntar _inte_ i flera minuter bara för att en sida ska laddas in helt. Tänk på det! Här kan du läsa lite mer om grafikformat och hitta länkar till andra sajter.

Layout, inte bara *show off*
Layout är inte bara till för att visa att du är en duktig grafiker utan ska tillföra sidan något. Undvik tunga grafikbilder bara för navigeringssyfte, lassar du på för mycket kanske ingen ens orkar navigera på din sida. Något som är viktigt är oxå att du har en lättnavigerad sajt. Du kan missa många besökare och återbesök bara för att sidan är för rörig. Det ska vara enkelt att hitta det man söker, allra helst om det är ett företags hemsida. Färger har sin egen psykologi :). Du kan faktiskt göra trevliga sidor genom att leka med färger, små *dottar* och på så sätt undvika tungladdad grafik. Stressa inte ihjäl dina besökare med miljoner länkar på sidan. Du kan läsa mer om allt detta här!

Hjälpmedel för att göra en hemsida
Vad behövs för att göra en enkel sida? Inte så mycket som man kanske kan tro. Denna guide är byggd i HomeSite samt grafik bearbetad i Photoshop. En del små program jag har valt ut kan du ladda ned under Länkar/Ladda ned program och här kan du läsa mer om vad jag rekommenderar och vad jag anser behövs i början.

Trix för hemsidan
Det finns lite trix att ta till när man gör sin hemsida, kika här! Att använda genomskinliga eller färgade *dottar* är ett sätt. Att göra thumbnails för att undvika att ha stora grafikbilder på sidan ett annat sätt. Du kanske kan leka lite mer med färg istället för att ladda sidan full med bilder. En enkel hemsida kan ofta vara lika tilltalande som en överarbetad dito. Bakgrundsljud? Man kan *gömma* consolen, jag brukar rekommendera att inte ha autostart, _alla_ har inte samma musiksmak som dig och då utestänger/missar du kanske en och annan besökare.

© Annica Tiger a_t@tele2.se

Besök gärna min blog

Mina andra sidor ser ni nedan.

www.tiger.se, www.atiger.se, www.tiger.pp.se, www.atiger.pp.se, www.atiger.nu och www.nodaddy.se.


STARTSIDAN - ANSLAGSTAVLA - ACTIVE X - ABC-KOM IGÅNG - CGI - DIVERSE - FAQ - FORMULÄR - FRAMES - GRAFIK - DHTML - HTML4 - HTML - JAVA - JAVASCRIPT - LISTOR - LÄNKAR - SITEMAP - SÖK - TABELLER - TEXT - ANNICA TIGER - TIGER-LÄNKAR - TIPS - STYLE SHEETS - CSS - WAP - WEB-DESIGN - XHTML - XML