Blomkålssoppa

1 blomkålshuvud
1 gul lök eller samma mängd schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk oliv eller rapsolja
1 stor bakpotatis eller samma mängd vanlig potatis
2 msk grönsaksfond eller 2 tärningar vatten (ca 1 liter)
1 burk Creme Fraiche (vanlig eller lätt)
Rosmarin, en liten kvist
1 dl lagrad ost, ta din favorit
Salt och peppar
Persilja, finhackad
  Finhacka lökarna, lägg dem i en kastrull och låt dem svettas en liten stund utan att ta färg i oljan. Skär blomkål och potatis i mindre bitar och lägg ner i lökfräset tillsammans med fonden eller buljongtärningarna. Fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker. Låt småputtra tills blomkål och potatis blivit mjuka. Gå loss lite grann med din stavmixer eller dyl. och mixa till önskad konsistens. Tillsätt Creme Fraiche, ost och rosmarin och låt sjuda en liten stund till. Smaka av med salt och peppar. Garnera tallrikarna med persiljan och servera.

Tips! För att "hetta" upp soppan lite, ta lite rostad och strimlad chilepeppar. Förslagsvis Poblano, Jalapeno eller vanlig Dutch.

Smaklig måltid!