Wienerbröd


1 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
1 1/2 dl socker
4-5 dl mjöl
1-1 1/2 dl margarin
1 krm salt

Fyllning
vaniljkräm eller
glasyr.

Pensling
1 ägg
  Rör ut jästen med lite av den kalla mjölken i en degbunke. Sen resten av mjölken, salt och det uppvispade ägget och sockret. Arbeta in mjölet lite i taget, tills degen är seg och blank. Låt degen vila i kylen en timme. Ta sedan ut den på mjölat bakbord, kavla ut degen till en fyrkant. Ta en osthyvel och skiva margarin över halva delen. Vik över delen som det ej är smör på, kavla ut degen igen. Se till att den inte går sönder, lägg den i kylen igen om den blir för mjuk och svår att arbeta med. Skiva återigen margarin på den halva delen, vik över och kavla. Se till att den inte går sönder. När du är klar med detta, så skär man ut bitar, så som man vill att wienerbröden ska se ut, låt jäsa i 1-2 timmar på sval plats. Tryck till ett litet hål i mitten av brödet, och klicka i lite vaniljkräm.

Grädda i 250-275° i 5-8 min beroende på ugn. Glasera till sist med florsocker utblandat med lite vatten. Mycket goda wienerbröd.