Patriks släkt och kultursidor
Startsida

Om mig

Farfars antavla

Farmors antavla

Morfars antavla

Mormors antavla

Mer om släkten

Stamtavlor

Historia

Konstgalleri

Efterlysningar

Uppdateringar

Gästbok

Välkommen till Patriks släkt och kultursidor! Jag har växt upp i Tensta och Hässelby villastad. Har även bott många år i Bromma, en av Stockholms trevligaste förorter, och Hammarby sjöstad.

Jag trivs bra där jag bor nu, läget är vackert med mycket grönområden och vatten precis utanför dörren samtidigt som det inte är mer än ett par minuter med tunnelbanan till city.

Intresset för historia har i huvudsak tyngdpunkten vilande på krigs- släkt- politisk- och religion/filosofisk och personhistoria samt på senare tid social historia. Är i övrigt bl. a. intresserad av Buddism (Ajahn Brahms föredrag på Youtube t. ex., är enastående!), tv-spel (sen 1978, med favoriter från serier som The Elder Scrolls, Fallout och Metal Gear), konst och kultur, musik och kust och hav.

Besök gärna även min andra hemsida om den lika kontroversiella som spännande fransk-italienska skivbolagsägaren och producenten Jacques Fred Petrus: www.jacquespetrus.com (nytt fönster)

Ännu en gång varmt välkomna!

Kontakt

Frågor eller kanske ny kunskap om min släktforskning, skriv då ett mail till: starpatrik[snabel-a]yahoo.se

Hjälp med hemsida som släktforskare?

Då har du kommit till rätt person! Med lång erfarenhet och mycket kunskap om att både skapa och administrera hemsidor samt släktforska kan jag ge dig det du behöver. Du får dessutom mycket bra priser och bästa tänkbara kundkontakt när du väljer min hjälp. Skriv ett mail till starpatrik[snabel-a]yahoo.se för mer information. Välkommen!

Uppdragsforskning

Söker du dina rötter men känner att du inte har möjlighet att själv forska? I så fall hjälper jag dig att finna din släkthistoria till fördelaktiga priser och med mycket hög noggrannhet i efterforskningarna. Tveka inte att höra av dig till: starpatrik[snabel-a]yahoo.se

Släktforskning - Hur det började

"Släktforskning rör det förgångna, men sker i nuet med vars visdom målen sätts i framtiden"

Mitt intresse för släktforskning började omkring 1986-87 som en del av mitt sen tidigare starka historieengagemang. Då fokuserade jag mig nästan helt på adelssläkter - i deras relation till den politiska och militära makten - och jag studerade flitigt bl. a. G. Elgenstiernas digra verk "Den introducerade svenska adelns ättartavlor", Svenskt biografiskt lexikon och Svenska män och kvinnor för att bara nämna några exempel. Vetgirigheten var stor även för andra ämnen då jag med stor aptit hos min farmor läste Nordisk familjeboks fjärde upplaga från pärm till pärm varje gång jag fick chansen(!)

Historia hade intresserat mig sedan tidiga pojkåren och person- och släkthistoria var för mig en naturlig utveckling av detta intresse som jag med glädje ägnande mig åt.

Jag hade fram till 1999 inte själv forskat på min egen släkt, vilket från det året tog en rejäl fart. Många släktingar till mig har dock redan varit mycket engagerade inom området. Frukten av deras arbete har gjort att jag har fått kännedom om farfars, farmors, morfars samt mormors släktgrenar långt tillbaka i tiden, farfars sedan 1000-talets slut, farmors sedan 1400-talets mitt, mormors sedan tiden före år 1000 och slutligen morfars gren sen 1600-talets mitt.

Jag kommer i möjligaste mån och i så stor omfattning som möjligt redovisa dessa fakta på denna hemsida.

Källor

"Källan äro fröet som kan växa till insikt om en svunnen tidh med hvilken vi alla äro befryndade"

Presentationen av mina anor anser jag bör vara strikt underordnad vetenskapliga mått. Att kunna klargöra släktledan i kyrkoböckerna har alltid varit målet men inte alla gånger möjligt vilket gjort att även andra- och tredjehands källor ibland använts. Originalkällorna skrivs med de vanliga förkortningarna för födelsebok, vigselbok osv. samt namnet på övriga andrahands- och tredjehandskällor, vilka alla nämns inom hakparentes efter varje biografi.

Om du önskar veta original källan till någon av uppgifterna som kommer från Kyrkoböckerna, har frågor eller kanske ny kunskap om min släkt, skriv då gärna ett mail till: starpatrik(snabel-a)yahoo.se

Släktforskning är kul!

Släktforskning är fascinerande och gripande sysselsättning. Man får en känsla av svunna tider, historiens vingslag. Men även en ödmjukhet inför ens eget liv och ansvar, vårt gemensamma arv, vår jord. När dessa känslor infinner sig upplever man sann och levande historia, så som historia alltid borde upplevas.

Jag hoppas det som här successivt kommer presenteras skall fängsla och väcka er nyfikenhet på samma starka sätt som min egen för historia och släktforskning, för att klarare förstå varför vi står där vi gör idag.

Varmt välkomna!

Patrik Andersson

Till sidans topp | Till startsidan | Senast uppdaterad 2020 05 05

starpatrik[at]yahoo.se | A PBA Production ©1998-2020