Bärbara transistorradioapparater

Egentligen är sådana för moderna för att intressera mig. De här tre har emellertid ovanliga finesser jämfört med standardapparater med enbart FM och MV. De härstammar från 1960- och 70-talen och alla har KV-band.

Linnet & Laursen Piccolo 633 Mobil är en dansktillverkad radio från 1962, jag vill minnas att priset var drygt 400 kr då. Den har förutom LV, MV och UKV två KV-band för 16-190 m, separata bas- och diskantkontroller och ingång för bilradioantenn, varvid man med knappsatsen väljer bort ferritantennen. Kontakter finns också för grammofon, bandspelare och yttre högtalare. Strömförsörjningen är 12 V från åtta R20-batterier, uteffekten 1,8 W och med en tryckknapp tänds två skalbelysningslampor. Två teleskopantenner finns, med den ena som antenn för KV-banden. Denna apparat med germaniumtransistorer var en av de finaste man kunde köpa på den tiden, det tyckte i alla fall jag som uppskattade KV-delen. Vikt med batterier 3,3 kg. Det svarta på högra gaveln är mitt uttag för batterieliminator.Telefunken Partner Special 101 är en tyskbyggd radio från 1974 som jag köpte på loppis på 90-talet för 25 kr. Ursprungspriset var 415 kr. Den har KV-band 6-16 MHz och FM-bandet går till 104 MHz med låsbar AFC. Batterispänning är 9 V från sex R14-celler med strömförbrukning 30-150 mA beroende på LF-volym men nätdel finns inbyggd och lämnar 13 V. LF-effekten är 0,8 resp. 2 W beroende på matningsspänningen. Det finns diskantkontroll samt uttag för bandspelare och yttre högtalare. Radion är uppbyggd med två transistorer i UKV-konvertern, TBA570 innehåller övriga radiofunktioner för FM och AM och LF-steget är bestyckat med TCA830. Tack vare rejäl bashöjning är ljudet fylligt med tanke på apparatens storlek.

 Telefunken Bajazzo Compact 102C köptes 2008 på loppis för 20 kr. Den är jämnårig med ovanstående, från 1974, men uppenbarligen byggd i Japan med diskreta komponenter, germaniumtransistorer blandade med kiseltransistorer. Priset var 960 kr. Det är en tung pjäs, 3,5 kg, och alltså mer tänkt för hemmabruk än för stranden. KV-bandet täcker 6-17 MHz och FM-bandet går till 104 MHz med låsbar AFC. Kontakter finns för grammofon, bandspelare och yttre högtalare samt yttre mikrofon till bandspelaren. Batterispänning är 9 V från sex R20-celler men nätdel finns inbyggd och lämnar 13 V. LF-effekten är 2 resp. 4 W beroende på matningsspänningen och det finns separata bas- och diskantkontroller. En av finesserna är knapp för Luxemburg på 6090 kHz (kristallstyrd oscillator), men där finns bara digitalt brus numera. En annan är inbyggt 5 kHz-filter för att man ska slippa interferenspip från grannkanalen på KV. Skalan i närbild.
Kassettdelen har omkoppling för automatisk eller manuell inspelningsnivå med indikeringsinstrument som även tjänstgör som batterispänningsindikator. En omkopplare ändrar raderoscillatorns frekvens för den händelse att dess överton stör den mottagna stationen. Automatisk kompensation för kromdioxidkassett är en annan finess på denna välmatade radio. Frontplattan är skadad, tydligen av slag och för hög värme, men apparatens funktionen är det inget fel på, med ett undantag. På KV-bandet bryter lokala FM-sändare igenom på många ställen, förorsakat av övertoner från oscillatorn.

Åter till startsidan