Lunds Universitets 350-årsjubileum - Live i Lundagård
Lund, 8-14 maj 2017
Pop/rock-klassen framför musik av Louise Hoffsten under Pop Academy. Foto: Sofia Rydberg.

Kulturveckan Live i Lundagård var en del i Lunds Universitets 350-årsjubileum och bestod av utställningar, konserter och andra kulturrelaterade evenemang. Odeum arrangerade hela 13 av programpunkterna under veckan och jag fick uppdraget att vara producent för dessa.

Molto Romantico med Akademiska Kapellet. Foto: Sofia Rydberg.
Fagert Sjöng en Näktergal med Lunds Akademiska Kör. Foto: Sofia Rydberg.

Jag inledde arbetet 1:e februari och arbetade ca 5 h i veckan under februari och mars. I slutet av april började arbetet trappas upp för att bli det enda jag ägnade mig åt i början av maj fram till och med kulturveckan. Innan veckan har mycket av tiden gått åt till att sköta kommunikationen med ensemblerna, lokalerna och jubileumskansliet. Den första stora uppgiften var att få fram all info om programpunkterna och få upp dem i kalendariet. När det var på plats layoutade och tryckte jubileumskansliet veckoprogrammet som sedan distribuerades runtomkring i Lund. I samma veva samlade min kompanjon Johan Antoni på Musikhögskolan i Malmö ihop teknikspecar och planerade logistiken.

Under själva kulturveckan bestod arbetet till 100% av praktiska insatser där jag, Johan Antoni, David Riebe och Patrik Andersson hjälptes åt att presentera programpunkterna, vara artist- och publikvärdar, samt sköta enklare teknik. Sofia Rydberg gjorde en stabil insats som sociala medier-ansvarig.

Tangons Lockrop med Trottoarorkestern. Foto: Sofia Rydberg.

Det här har utan tvekan varit det största och mest utmanande projektet jag tagit mig an. Istället för att producera en konsert i taget blev det nu 13 arrangemang som skulle komma på plats under fem dagar. I efterhand kan man säga att det hela gick oerhört bra. Alla inblandade har varit nöjda och vi har sammanlagt haft över 2000 besökare på våra arrangemang. Den musikaliska kvaliteten har varit riktigt hög och både Musikhögskolan i Malmö och Odeums ensembler är riktigt duktiga på det de gör.

Jag är stolt över min egen insats under Live i Lundagård och tycker att det hela egentligen blev så bra som det kunde ha blivit under de rådande förutsättningarna. Jag är väldigt glad att Odeum gav mig det här förtroendet! Det har varit väldigt kul att ha er som kollegor!

Affischen gjordes av Frida Nilsson. Foto: Getty Images

Musica Antiqua på Skissernas Museum. Foto: Sofia Rydberg.

Damkören vid Musikhögskolan i Malmö. Foto: Sofia Rydberg.

Panelsamtal med Director musices Patrik Andersson, Arkivarie Fredrik Tersmeden och Professor Bengt Olle Bengtsson. Foto: Sofia Rydberg.

Jazz med Olle Hellbring Quartet. Foto: Sofia Rydberg.

Eventtext


Under jubileets kulturveckor står universitetets konstnärliga inriktningar samt kultur- och museiverksamheter i centrum. Denna första kulturvecka ger möjligheter att låta sig förföras av ljuv musik, lyssna till tonerna av brassband eller rock, besöka Konsthögskolan i Malmö, gå på kabaréföreställning eller möta initiativtagaren till Lunds universitet.

Live i Lundagård pågår mellan 8 och 14 maj och är en del av Lunds universitets 350-årsfirande. Kulturveckans program finns som pdf-folder samt html-sida.

Odeums programpunkter

Samtliga av Odeums programpunkter har fri entré och det finns inga biljetter. Dörrarna öppnas ca 30 min innan konserten ifall inget annat nämns.

Onsdag 10/5 - 12.15
Skissernas museum, Lund: Studenter och lärare från utbildningen för Tidig Musik vid Musikhögskolan i Malmö spelar musik från åren kring Universitetets grundande. Musiken från 1600-talet och de tidstrogna instrumenten kommer att ge den firande publiken en fantastisk känsla av autenticitet. Insläpp mellan 12.00-12.15.
Torsdag 11/5 - 12.15
Palaestra et Odeum, Lund: Sånger, arior och ensembler genom 350 år. Lunchkonsert i Kapellsalen på Palaestra et Odeum med sångklassen från Musikhögskolan i Malmö.
Torsdag 11/5 - 19.00
Universitetshuset, Lund: Körkonsert i Universitetshusets aula med Damkören vid Musikhögskolan i Malmö.
Fredag 12/5 - 12.00 & 14.00
Stortorget, Lund: Studenter från folk- och världsmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö sprider musik och glädje på Lunds gator. Det blir sväng och passion med musik från när och fjärran.
Fredag 12/5 - 17.00
Palaestra et Odeum, Lund: Panelsamtal kring Universitetets musikverksamhet i Kapellsalen på Palestra et Odeum. Director musices Patrik Andersson med gäster blickar tillbaka på musiklivet vid universitetet under 250 år.
Fredag 12/5 - 19.00
Universitetshuset, Lund: Lunds akademiska kör musicerar i vårkvällen tillsammans med Kate Hearne, blockflöjt. Kvitter och toner av bland annat Peter Bruun, Hans-Ola Ericson, Johan-Magnus Sjöberg och Svend Schultz.
Fredag 12/5 - 21.00
AF-Borgen, Lund: Pop/rock-konsert i Stora salen på AF-borgen med 4 ensembler från Musikhögskolan i Malmö, insläpp från kl 20.00.
Lördag 13/5 - 18.30
Universitetshuset, Lund: Universitetets 250-åriga symfoniorkester Akademiska kapellet bjuder på musik från tidig till sen romantik med bl.a. framföranden av Carl Maria von Webers första klarinettkonsert samt Peter I Tjajkovskijs symfoni nr. 5.
Lördag 13/5 - 21.00
Palaestra et Odeum, Lund: Trottoarorkestern bjuder upp till tango. Musikhögskolans tangoorkester bjuder på argentinsk tangokonsert.
Söndag 14/5 - 12.00
Palaestra et Odeum, Lund: Nyskapande jazz med rötter i traditionen kommer till er i form av Olle Hellbring Quartet!
Söndag 14/5 - 16.00
Palaestra et Odeum, Lund: Konsert med nykomponerad musik från kompositionsklassen på Musikhögskolan i Malmö.
Söndag 14/5 - 19.30
Universitetshuset, Lund: Brittiska brassbandspärlor med soloinslag av den världsberömde eufonisten Patrik Randefalk. Ur programmet kan nämnas Rule Britannia, Shine as the Light och Hymn of the Highlands. Välkommen till en konsert med brassbandsmusik i toppklass!
Söndag 14/5 - 21.00
Palaestra et Odeum, Lund: Studenter från Folk- och världsmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö spelar ett blandat program med musik från när och fjärran. Passion och sväng utlovas!