Tonsättare/arrangör

Att göra låtar var naturligt under popbandstiden. Som trubadur gjorde jag egna låtar som ett sätt att skriva dagbok.

Nuförtiden ägnar jag mig åt musiken och låter mer begåvade på det området skriva texter. Att hitta understämningar och genom musiken tolka en text är för mig djupt fascinerande.

Genom åren har det blivit en del. Tonsättningar av Stig Sjödins och ålänningen Georg Kåhres texter finns inspelade. Klicka på omslagen för att höra smakprov på hur det låter.

LP med tonsättningar av Georg Kåhre
Omslag till LP med tonsättningar av Georg Kåhre
CD med tonsättningar av Stig Sjödin
Omslag till CD med tonsättningar av Stig Sjödin

Österrikaren Erich Frieds texter har jag sammanställt, och delvis översatt, till tre program om 45 minuter vardera.

Robert dirigerande Extrasalt Andra poeter som jag tonsatt är: Leif Nylén, Stig Dagerman, Claes Andersson, Arne Nyman och Aino Trosell. Klicka här för att se en del av en tonsättning av den sistnämnda (i form av en pdf-fil).

Arrangering för kör har växt fram ur bristen på tryckta arr för grupper som jag lett och en önskan att vara flexibel vad gäller önskemål från deltagarna.

I bruksgitarr var det en grupp på Kulturama som hållit på länge och som behövde material. Det blev arr i noter och ofta också i tabulatur. Låtar av Cornelis Vreeswijk och Olle Adolphson har blivit populära. Här är ett utdrag ur ett arr på  Okända djur. 

Arrangemangen för gitarrkvartett har en liknande bakgrund. Mina arr av Bellman för 4 gitarrer har rönt stor uppskattning. Här finns ett  notexempel  i pdf-format.

Under mitten av 90-talet läste jag musikvetenskap på universitetet. Det var ett rent nöje att som vuxen få fördjupa sig i ett stort ämne. Studierna avslutades med att jag skrev en uppsats om den svenske kompositören Knut Håkanson (1887–1929). Spännande musik, där han kombinerar ett polyfont skrivsätt med svensk folkmusik. Den visade sig också passa bra att arrangera för olika gitarrkonstellationer, som här ett Preludium (klicka  här  för ett utdrag) ur opus 34, ursprungligen skrivet för stråktrio.

En del av mina tonsättningar och arrangemang finns samlade i häften. Här finns i övre raden: arrangemang för sång och gitarr, för sologitarr och Knut Håkanson för gitarrensemble.

I nästa rad finns: en svit med Stig Sjödins texter för kör, träblåsarkvartett, piano och bas samt ett urval av Fredmans epistlar
och sånger av C. M. Bellman arrangerade för fyra gitarrer.

En viktig faktor för produktiviteten, tydligheten och glädjen är att jag skaffat ett notskrivningsprogram för datorn. En fördel är att man innan skarpt läge får en aning om hur det låter. En del felskrivningar avslöjas också direkt.

 Tillbaka