En budget för 2019 och flerårsplaner för 2020-2021

Ansvar, trygghet, framtid. Detta är de värdeord som Socialdemokraterna i Skövde går till val på 2018. Vi är beredda att ta de beslut och göra de prioriteringar som krävs för att vända utvecklingen i skolan och äldreomsorgen och förvandla förväntade un-derskott i kommunen till en ekonomi i balans.

Ansvar

För oss innebär detta att vi ser till att det finns plats för alla barn i förskolan på de tider som föräldrarna behöver för att kunna sköta arbete och studier. Att eleverna i skolan har tillräckligt med lärare och elevvårdspersonal i en skola som drivs på ett hållbart och jämlikt sätt. Vi vill också anställa fler serviceassistenter för att få än fler vuxna i skolan. Vi vill inrätta en social investeringsfond för att säkerställa medel för förebyggande insatser för barn och unga.

Vi ska se till att när kommunen upphandlar så ska det ske på ett schysst sätt, vi tänker inte bidra till lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden. Vi vill ha kvalitetssäkrade och snabba processer för dem som vill bygga eller etablera sig i kommunen och jobba mer med miljövänlig byggnation. Vi har också ett ansvar att hålla historiens lärdomar vid liv, därför avsätter vi medel för att låta elever i högstadiet besöka koncentrationsläger. Vi får aldrig glömma att vägen mot ruinens brant startar med en liten slänt.

Trygghet

För att alla medborgare ska kunna känna sig trygga i vår kommun måste det till åtgärder som bekämpar orsakerna till otryggheten. Det krävs tidiga insatser för att se till att ungdomar inte hamnar i destruktiva beteenden, förebyggande insatser är en investering för framtiden som alltid betalar sig. Vi behöver utöka öppettiderna på fritidsgårdarna, se över föreningsbidragen, ta bort köerna till musikskolan och se till att det finns bibliotek med generösa öppettider i alla kommundelar för att se till att våra unga har möjlighet att fylla sin tid med konstruktiva sysselsättningar. Våra äldre som behöver hjälp ska alltid kunna vara säkra på att få den hjäl-pen i tid och med kvalitet, äldreomsorg ska finnas i alla kommundelar. Vi behöver anställa fler inom vård och omsorg och höja statusen på yrket för att kunna rekrytera personal. Som ett led i det arbetet skall vi inte heller erbjuda något annat än heltidstjänster och vi vill inrätta en sektorsövergripande vakansförmedling.

I Skövde ska alla få den hjälp och det stöd de behöver, men alla ska också bidra och göra det de kan. Det är inte acceptabelt när delar av befolkningen känner att de står utanför samhälls-gemenskapen och därför inte heller upplever att de har några skyldigheter.

Framtid

Att förvalta samhället för framtida generationer är vår allra viktigaste uppgift. Det är som po-litiker ibland alltför lätt att låta mandatperioden bli horisont för den politiska viljan, vi vägrar att gå i den fällan. Det är endast med de långa perspektiven som det går att skapa verklig och varaktig förändring. Vi har ett ansvar att lämna ifrån oss ett bättre samhälle än det vi tog över. Detta är lika sant när det gäller miljön som när det gäller kommunens ekonomi, vi kommer aldrig att låta våra barn betala våra skulder.

Därför vill vi att vi ska öka andelen ekologiska livsmedel i våra kök och ta ett större ansvar för underhållet av våra kommunala fastigheter. Vi ska fortsätta samarbetet med Högskolan och Gothia Science Park och stärka relationerna till näringslivet.

Kommunens fritidsområden ska prioriteras för att främja föreningsliv och folkhälsa. Vi behö-ver utveckla infrastrukturen för att komma ikapp och bygga för kommande behov, ett exem-pel är att bygga fler laddstolpar för elbilar. Skövdebostäders begränsande ägardirektiv ska revideras så att de fullt ut ska kunna bidra till bostadsförsörjningen.

 

Framtidsarbetet fortsätter

Skövde är en stad som växer. En stad som växer bör växa på rätt sätt för att få en positiv ut-veckling. Tillväxt och innovationer skapas i hög grad i storstadsregioner världen över. En nyckel till framgång för Skövde är om staden kan ta till vara den kunskap som finns och sam-tidigt attrahera ny kompetens. I en kunskapsstad och hållbar innovationsstad skapas nya ar-betstillfällen för den växande befolkningen. En framgångsrik jobbpolitik spelar en central roll för att bryta segregationen.

I en stad som stagnerar tas inte kraften i en växande befolkning till vara. Då ökar risken för utanförskap och social oro. Därför är integrationsarbetet på alla plan viktigt.

I en globaliserad och digitaliserad värld ökar specialiseringen och komplexiteten.

Andelen jobb utan krav på längre utbildning blir allt färre. Grundläggande är att skolan måste klara av att ge relevant utbildning av hög kvalitet till många, för en nödvändig kunskapsbredd. Högskolan och Gothia Science Park ska komplettera med spetsutbildning för att attrahera studenter och forskare från andra länder.

Interkulturella kunskaper är viktiga i en innovationsstad. När kunskapsbärare från olika kul-turer möts och utbyter erfarenheter, kan en positiv spiral uppstå med nya produkter, tjänster och arbetsformer. Skövde kommun har en roll i att vara med och skapa mötesplatser värda namnet för att undvika att isolerade öar bildas.

EU pekar ut ett antal nyckelkomponenter för livslångt lärande, bland annat kommunikativ förmåga, social kompetens och digital kompetens. Vi ser nya former av engagemang som föds med hjälp av ny teknik. Individuella studier online och öppna nätkurser ökar, samtidigt som människor kan kommunicera och utbyta kunskaper över hela världen i realtid.

Civilsamhället ser möjligheter att driva utvecklingen utan att vänta på politiker och experter.

Medborgarinitiativ ökar och medborgarinflytande blir allt viktigare.

En maktförskjutning är på väg till förmån för den idéburna sektorn och den sociala ekonomin.

Inom näringslivet är behovet av innovationer stort. Även inom den offentliga sektorn krävs innovationer och socialt entreprenörskap för att lösa den svåra ekvationen med krympande resurser och ökad efterfrågan på välfärdstjänster.

Nya partnerskap för kunskapsutveckling är nödvändiga – mellan offentliga sektorn, frivilliga organisationer, näringslivet, akademin och medborgarna.

 

En kommun för alla

I Skövde har vi alla människors lika värde och rättigheter som värdegrund. Sverige har anslu-tit sig till FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen, FN:s konvention-er för kvinnors rättigheter och om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Dessa rättigheter ska gälla fullt ut i Skövde kommuns verksamheter.

Arbetsgivaransvaret

Skövde kommun är en stor arbetsgivare och har därför också ett stort ansvar. Tyvärr ser vi att utvecklingen i vissa avseenden går åt fel håll. Att vara en god arbetsgivare handlar om att vi i framtiden ska vara attraktiva nog för att kunna rekrytera personal. Det är viktigt att vi fortsätter att ta var på det tillskott på kompetens och arbetskraft som in-vandringen inneburit, här har SFI och vuxenutbildningen en avgörande roll.

Vi vill omvandla en del av timanställningar och vikariat till fasta anställningar.

Många anställda inom sektor vård och omsorg arbetar deltid. Om fler skulle gå upp i heltids-tjänst skulle rekryteringsbehovet minska. Heltid ska vara norm vid nyrekryteringar och utan-nonsering av tjänster.

Att tidigt komma in i arbetslivet är viktigt både för oss som arbetsgivare och för ungdomar. Vi vill därför att alla ungdomar ska erbjudas feriepraktik under hela sin gymnasietid. All kompetens ska nyttjas, rätt person på rätt plats.

Arbetsorganisationen och närhet till sin chef är de faktorer som påverkar trivseln på arbetet. Alla medarbetare ska ha tillgång till lika friskvårdsinsattser.

En bra relation till chefen är direkt hälsofrämjande. För att möjliggöra detta i kommunen krävs att det finns bra enhetschefer som ges möjlighet att utöva sitt chefskap på bästa sätt. En förutsättning för att åstadkomma detta är att inte ha för stora arbetsgrupper.

Prioriterade mål

Grundskola och gymnasieutbildning

Alla elever har rätt till en kvalitativ och jämlik utbildning oavsett var i kommunen de bor eller får sin utbildning. I detta avseende finns dessvärre omfattande utmaningar och det kommer att krävas substantiella resursförstärkningar inom kommunens utbildningsverksamheter för att nå dit.

Alla elever ska ges förutsättningar att nå bättre kunskapsresultat och de skolor som har lägst kunskapsresultat ska öka mest. Skolan ska i ökad omfattning kompensera för elevers olika förutsättningar på såväl elevnivå som skolnivå. Alla elever ska ges möjlighet att finna och utveckla sin unika egenart.

Kvaliteten på stöd till elever med särskilda behov behöver säkerställas.

Skolan ska förankra och utveckla demokratin, de mänskliga rättigheterna och ett

hållbart samhälle. Likaså arbeta mot alla former av mobbning, diskriminering och

kränkningar. Jämställdhetsarbetet i förskola och skola ska stärkas.

Arbete med förebyggande och främjande fysisk, psykisk och social hälsa behöver stärkas ge-nom elevhälsoteamens arbete.

Studie och yrkesvägledningen behöver förstärkas för att stödja eleven att kunna se sina möj-ligheter, oavsett kön och bakgrund, inom en utbildningskontext som blivit allt mer komplex. Gymnasieskolans yrkesprogram ska framhålla möjligheten till högskolebehörighet och ut-vecklas med tydlig koppling till arbetslivets olika branscher. Elevernas måluppfyllelse i sko-lan ska öka. Den vetenskapliga förankringen i skolan ska stärkas och rutiner för att sprida goda exempel ska formas. Forskningen behöver knytas mer till undervisningen och lärarstu-denters verksamhets förlagda utbildning ska utvecklas. Skolans samverkan med det omgivande samhället, vårdnadshavare, förskola och individ och familjeomsorg samt föreningsliv bör fördjupas. Uppföljningen av skolresultat behöver bred-das för att bättre återspegla elevernas individuella utveckling och skolornas kvalitetsarbete.

Läsförmågan är avgörande för att kunna tillgodogöra sig kunskap och en viktig indikator att fortsätta lyfta fram. Stöd ska sättas in tidigt och samordningen av resurser för särskilda stödin-satser behöver stärkas.

Grundskolan och gymnasieskolan ska samverka om elever som riskerar att bli obehöriga till ett nationellt program.

Förskolan

Kommunen ska stärka kvaliteten i förskolan genom fortsatt utbyggnad och genom att minska barngruppernas storlek, i synnerhet för de yngre barnen. Personaltätheten behöver höjas. Hög kvalitet i förskolan ger barnen rätt förutsättningar att nå målen i skolan och utvecklas till demokratiska medborgare. Andelen miljödiplomerade förskolor ska öka.

Fritidshemmen Fritidshemmens kvalitet ska säkerställas genom ökad personaltäthet och genom att erbjuda fritidspersonal fortbildning och stöd genom nätverk. De äldre barnen ska erbjudas naturliga vägar in i föreningslivet.

Lärarna

Lärarbristen är en av kommunens största utmaningar. Åtgärder krävs för att stärka kommu-nens attraktivitet som arbetsgivare för denna yrkesgrupp. Ledarskapet inom skolan ska vara i fokus. Rektorns roll som pedagogisk ledare såväl som förutsättningarna för lärarna att faktiskt vara lärare ska stärkas. Lärarna ska ges utrymme till samverkan, såväl som fortbildning för att utveckla sig själva och de förmågor som påverkar framgången i klassrummet.

Prioriterade mål

Uppdrag

En tidig insats är alltid bättre

I det förebyggande arbetet ska både skyddsfaktorer (till exempel ett bra socialt nätverk) och riskfaktorer (till exempel starkt upplevd ensamhet hos äldre) identifieras. Genom att upptäcka riskfaktorer kan insatser sättas in för att avvärja framtida problem.

Det ska också innebära långsiktiga kommunala och samhällsekonomiska vinster. Verksamheterna inom Skövde kommun ska genomsyras av ett förebyggande synsätt. En tidig insats innebär nästan alltid en möjlighet att undvika problem, skador eller onödiga kostnader.

Skövde kommun behöver arbeta med att identifiera faktorer som är risker och faktorer som är skyddande, exempelvis undernäring hos äldre eller extra resurser till fritidsgårdar. Kommunens verksamheter ska konsekvent och målmedvetet arbeta med tidiga insat-ser.

Prioriterade mål

etnicitet, sexuell läggning eller religiös övertygelse ska ha goda livschanser. - 8 -

En god och jämlik folkhälsa skapar social hållbarhet

Social hållbarhet handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls.

Det är en av tre dimensioner (ekologisk, ekonomisk och social) inom hållbar utveckling som innebär att tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

Utvecklingen av hälsan i befolkningen är centralt för en hållbar samhällsutveckling och för människors välbefinnande. Folkhälsan påverkas av allt från strukturella faktorer som yttre miljöer och demokratiska rättigheter i samhället och av många samhällsområden till indivi-dens egna val och levnadsvanor.

Det genomsnittliga hälsoläget i Sverige har sedan länge blivit allt bättre. Det finns dock skill-nader i hälsa beroende på utbildningsnivå, socioekonomi, etnicitet, ålder, och kön. Skillnaden i hälsa mellan olika grupper ökar. Målet för folkhälsoarbetet i Sverige och i Skövde är en god och jämlik hälsa, där skillnaderna i hälsa mellan olika grupper minskar.

Prioriterade mål

Uppdrag

- 9 -

Kultur och fritid

Nyeport och kommunens fritidsgårdar ska ha öppen-, skapande-, projekt-, arbetsmarknads- och studiestödjande verksamhet som bidrar till att motverka motsättningar i samhället och blir en plats där unga kan känna sig välkomna. Fritidsgårdarnas verksamhet ska genomsyras av delaktighet och lärande och den kan utformas på olika sätt i olika delar av kommunen. Det innebär att ytterligare resurser behöver tillföras för att nå verksamhetsmålen. Personalen på fritidsgårdarna ska ha en trygg och säker arbets-miljö och goda möjligheter att samverka med civilsamhället.

Föreningslivet erbjuder många viktiga mötesplatser. Föreningslivet och folkbildningen ska därför vara starkt, levande och lokalt förankrat. Det ska främja jämställdhet, delaktighet, in-tegration, folkhälsa och genomsyras av ett tydligt barn- och ungdomsperspektiv. Föreningsbi-draget ska bidra till att jämlikheten för föreningarna ökar. Alla föreningar ges möjlighet att bedriva sin verksamhet på lika villkor.

Alla barn och unga som vill ska ha möjlighet att delta i den kommunala musikskolan.

Tillräckliga resurser ska tillföras för att minska kön och musikskolan ska utvecklas till en kul-turskola som i förlängningen bör vara avgiftsfri.

Biblioteket utgör en grundstomme i vårt samhälle, de fyller en allt mer övergripande sam-hällsfunktion och spelar en stor roll för läsfrämjande framför allt hos våra barn och ungdomar. Alla Skövdes invånare ska ha närhet till ett bibliotek.

Kulturen har en självklar roll i samhället och det är viktigt att tidigt få uppleva kultur som betyder mycket för barn och ungdomars lärande. Vi vill att alla barn och unga ska få tillgång till kulturupplevelser, möjlighet till eget skapande och till ett upplevelsebaserat lärande i för-skola och skola. En kulturgaranti innebär att alla elever, från förskoleklass till år tre på gym-nasiet, får tillgång till kulturella upplevelser och eget skapande på lika villkor. Under ett läsår får alla elever ta del av minst två professionella kulturella upplevelser (film, teater, dans, konst, litteratur, kulturarv, musik)

Som ett första steg mot detta ska kostnaderna för skolbion flyttas över till Kultur och fritids-nämnden.

Prioriterade mål

- 10 -

Äldre

Möjligheten till självbestämmande ska inte minska för att man blir äldre. Det ska finnas ett varierat utbud av olika boenden. Allt från lägenheter anpassade för äldre-, senior- och trygghetsboenden, till särskilda boenden som sjukhem, service, korttids- och de-mensboenden. Äldres ensamhet är ett allt större problem som måste motverkas genom aktiva insatser. Vidareutveckling av träffpunkter, nya boendeformer och andra former av sociala sammanhang måste till för att social isolering inte ska påverka de äldres hälsa. I detta sam-manhang ska serviceassistenter fortsätta vara en resurs.

I ett socialdemokratiskt Skövde bestämmer var och en över sin vardag.

Att själv få ha makten över sitt liv är viktigt för alla, även äldre. Det är vårdtagarnas behov och önskemål som ska styra verksamheten.

Anhöriga är en viktig del av vården och de ska få relevant stöttning. Personaltätheten kan ökas utan kraftiga merkostnader om man omvandlar timanställningar och vikariat till tillsvida-retjänster. Undersköterskornas omvårdnadskompetens ska tas tillvara bättre.

Prioriterade mål

- 11 -

Skövde måste fortsätta att bygga!

Vårt mål med bostadspolitiken är en långsiktigt väl fungerande bostadsmarknad där efterfrå-gan möter ett utbud av bostäder som svarar mot behoven.

Bostadsmarknaden i Skövde efterfrågar hyresrätter och vårt kommunala allmännyttiga bo-stadsbolag Skövdebostäder har förmågan att tillgodose och tillfredsställa det behovet.

Vi vill använda Skövdebostäders fulla potential för att bygga och förvalta hyresrätter, utan begränsning på marknadsandel eller tvinga bolaget att aktivt arbeta för att ombilda sina hyres-rätter till bostadsrätter. Tillväxten i kommunen är koncentrerad till centralorten i en alltför hög utsträckning. Det är av högsta vikt att även yttertätorterna ges möjlighet att ta del av alla de fördelar som följer med en ökad befolkning.

För att klara en socialt hållbar bostadspolitik och bostadsförsörjning behöver det allmännyt-tiga bostadsbolaget Skövdebostäder ta ett större ansvar.

Befolkningen blir allt äldre och behovet av Trygghetsbostäder och Seniorbostäder ökar. Dessa mellanboendeformer överbryggar glappet mellan vanligt boende och särskilda boenden med heldygnsomsorg. Trygghetsbostäder ger de äldre möjlighet till större gemenskap och trygghet. En ny boendeform, biståndsbedömt trygghetsboende kommer att införas som ska göra det lättare för de äldre som idag har svårt att få plats på ett särskilt boende att kunna bo tryggt, nära till omsorg och service.

Dagens brist på arbetskraft inom den svenska byggbranschen innebär en uppenbar risk med en framväxande oseriös arbetsmarknad med dåliga villkor. Det är viktigt att kommunen efterle-ver kollektivavtalsliknande villkor vid genomförandet av alla sina projekt. När kommunen upphandlar så ska det ske på ett schysst sätt, vi tänker inte bidra till lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden. Vi vill ha kvalitetssäkrade och snabba processer för dem som vill bygga eller etablera sig i kommunen och jobba mer med miljövänlig byggnation. En konkret åtgärd är att montera solceller på tak som är lämpliga då kommunen bygger nytt och även se över den möjligheten på befintliga tak på kommunens fastighetsbestånd.

Ungdomar får det allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. Därför behöver det byggas fler hyresrätter med rimliga hyror. Bostäder under 35 m2 som i förstahand riktas mot unga är särskilt prioriterade.

Prioriterade mål

- 12 -

Miljö

Alla kommunens verksamheter ska genomsyras av ett miljötänkande.

Utbildningen i skolan, valet av färdmedel, inköpsprocessen, kollektivtrafiken, måltidsverksamheten och så vidare, områdena är många där miljön kommer in i det kommunala arbetet. Många pendlar till och från Skövde. Det är viktigt att det för dessa finns miljövänliga alternativ.

Pendelparkeringar vid kollektivtrafiken, laddstolpar på strategiska platser ökar viljan att minska på bilresor med fossilbränsledrivna bilar. Genom att utveckla cykelvägsnätet och i knutpunkterna ordna skyddade parkeringar med viss service kan fler gå över till cykel för de korta resorna. I detta utvecklingsarbete ska också hänsyn tas till cykelvägarnas belysning, i syfte att öka säkerheten.

Kommunen har också en viktig roll som föregångare inom miljöarbetet, ett konkret exempel är att avstå från engångsartiklar av plast i den mån det är möjligt. Maten som serveras genom kommunens försorg ska upplevas som välsmakande och varierad. Arbetet med att öka andelen ekologiska och svenska livsmedel ska fortsätta att vara prioriterat för att på så sätt minska miljöbelastningen. Genom att också välja säsongsbetonade och när producerade råvaror når man ännu längre.

Kunskapen om våra miljöutmaningar ska komma i tidig ålder. Genom att våra barn tidigt lär sig hur vi bäst tar hand om vår miljö skapar vi förutsättningar för ett hållbart beteende i vuxen ålder.

Prioriterade mål

- 13 -

Uppdrag

1. Att under mandatperioden succesivt sänka sjukfrånvaron för kommunens anställda.

2. Kvalitetssäkra omvårdnadsarbetet och höja statusen på omsorgs- och omvårdsyrkena.

3. Skolbibliotek och folkbibliotek ska vara integrerade med varandra.

4. Förse alla kommunala arbetsplatser med bredbandsuppkoppling så att medarbetarna kan arbeta så effektivt och miljövänligt som möjligt.

5. Den normkritiska kompetensen ska höjas och vara tillgänglig för alla skolor och förskolor. Skillnaden mellan flickors och pojkars upplevelse av bemötande, trygghet, trivsel och kränkningar ska belysas.

6. Tidigt förebyggande insatser ska öka när det gäller barn och unga. Under mandatperioden ska arbetet med en mer samordnad organisering mellan AMA (Arbetsmarknadsavdelningen), Sektor Barn och Utbildning, Sektor Vård och Omsorg samt Sektor Socialtjänst stärkas för att ge ungdomarna bättre stöd och service.

7. Genomlysa bemanningsenheten för att höja dess effektivitet och därmed minska andelen deltidsanställningar.

8. Överföra medel för skolbio från Barn och Utbildningsnämnden till Kultur och Fritidsnämnden.

9. Att utreda i vilken form Grön Arena kan utvecklas och permanentas.

10. Att tillskapa en social investeringsfond till vilken medel tillförs när balansmålet överskrids.

- 14 -

Till Politiker sidan

Tillbaka till Startsidan