Grangärde socken i Dalarna
 

Morfars morfars anor, och även en gren av morfars mormors anor, härstammade från Grangärde och Norrbärke socknar, som bägge ligger i Dalarna.
Sommaren 2008 var jag i Grangärde under några dagar och trampade i anornas fotspår.
Det är en otroligt vacker plats, väl värd ett besök. Här nedan följer mina bilder och lite text till det jag såg på däruppe.

 

 

Vi började i Laxsjön, där morfars morfars far Jan/Johan Granlind föddes år 1808. Ungefär 6-7 generationer innan honom hade också bott och verkat i Laxsjön. 4 av dessa med namnet Granlind. Flera av dessa var troligen beroende av hyttdriften där på olika sätt. Jag vet att Eric Jansson Granlind som var född 1761, var dagkarl och körare åt bruket. Jag har alltid undrat hur det kunde komma sig att Jan Granlind flyttade ända från Grangärde och ner till Eskilstuna,trakten, där han blev indelt soldat. En trolig lösning av den gåtan är nog att det berodde på den sk. hyttdöden i början av 1820- talet. När de stora företagen tog över gruvdriften och de små hyttorna tvingades att lägga ner var det svårt med försörjningen och man fick troligen söka sig nya inkomstkällor. Troligen var Jan den ende av syskonen som lämnade Dalarna.


Ruiner efter Laxsjö hytta

Slagghuset, byggt i början av 1800- talet. Huset har tjänat som bostad åt dem som arbetade på Laxsjö bruk. Numera byggnadsminnesförklarat.

 

Ruiner efter Laxsjö hytta

Forsen i Laxsjön


Läs mer om hyttdriften vid Laxsjön här.


Här vid Långmyran, som ligger 3-4 km norr om Laxsjön, har också många generationer bott, senast från mitten på 1600- talet. Långmyran omnämns som boplats på 1600- talet. Följande sekel flyttade en del finnar in och fäboden blev efter hand en liten by. Jag vet ännu inte om någon av mina anor i Långmyra är av finskt ursprung. Långmyran är en väldigt vacker plats där det idag bara finns sommarboende. En karta över Långmyran finns här.

 

I närheten av Laxsjön ligger också Hästbergs klack. Här fanns förr fäbodar, dit unga pigor och drängar tog hästarna, som under vintern arbetat i skogen, till sommarbete. På en stor bergshäll har dessa kullor och ynglingar ristat in sina namn, initialer och årtal m.m. Det finns årtal från 1600- talet inristat där.

Idag slår man växtligheten vid Hästbergs klack med lie för att bevara det kuperade landskapet öppet. Det gör att det finns många olika sorters blommor som växer där.

Utsikten från toppen av Hästbergs klack var fantastiskt vacker även om promenaden upp var något flåsig.

Vi såg under vår tid i Grangärde att det fortfarande finns mycket hästar i Grangärde socken.

 

I Norrbo i Grangärde socken föddes år 1615 Buller Anders Hansson. Hans far hette Buller Hans Eriksson, vars far Erich Östensson var finne och hade kommit som måg till Norrbo. I Norrbo bor fortfarande ättlingar till Buller- grenen kvar och jag hälsade på hemma hos dem och tog några kort.

Där växthuset står idag (se nedan) stod tidigare "urhuset" där tidigare generationer av Buller- grenen bott.. Det har nu brunnit.

Min gren av Buller tar slut med Buller Anders Hanssons son Kiäll Lars Andersson som levde hela sitt liv i Norrbo 1653-1699.


 

Byn Gonäs i Grangärde socken ligger 5 km från Ludvika och växte fram i anslutning kring en bergsmanshytta. Den första invånaren i Gonäs var Ärland Algutsson. Det var omkring år 1570 och Gonäs kallades då Ärlandsbo. Denne Ärland bodde i Å- gården i Gonäs, som sedan gått i arv ända fram till 1920- talet, enligt uppgift från Lars Billing som forskat i den s.k. Myllersläkten.

Ärland Algutsson finns i mitt släktträd genom sonen Olof Erlandsson. Olofs dotter Sara gifte sig med Pehr Nilsson Smålänning. Denne Pehr Nilsson startade sedan en hytta i Hällsjön tillsammans med vallonen Wellam Bononi.

När jag var i Gonäs visste jag inte detta med den s.k. Å- gården. Jag tog där kort på den gamla Bergsmansgården. Se karta här var Å- gården låg. Det står Ån på kartan.

Jag har däremot fått två bilder från Lars Billing på Å- gården, en yngre bild och en äldre bild. Jag har tagit mig friheten att lägga in dessa här nedan.


 

 

 

 

I början av 1640- talet kom vallonen Wellam Bononi från Väster Silfberg i Norrbärke till Hällsjön i Grangärde socken. Här anlade han en hytta tillsammans med Pehr Nilsson, Matz Eriksson och Matts Larsson.

Både Wellam Bononi och Pehr Nilsson är mina anor. Troligen är också denne Matts Nilsson en ana till mig. Fyra av Pehr Nilssons döttrar gifter sig med fyra av Wellam Bononis söner, däribland min ana Abraham.

Wellams dotter Brita gifte sig med Matts Nilssons son Clas Matsson, och det är ju inte omöjligt att det är den Matts Larsson som Wellam anlade hyttan tillsammans med.

Jag härstammar alltså från vallonen Wellam Bononi på två håll, nämligen genom sonen Abraham och genom dottern Brita.

På bilden är platsen där hyttan låg.


Vallen ligger i Hällsjön strax bredvid hyttområdet, och här ska Wellam Bononi och senare sonen Abraham Wellamsson ha bott. Nedan är några kort från Vallen så som det ser ut idag.



 

På bilderna här ovan ser du Grangärde kyrkby, där vi bodde. Här har också ett par av mina anor bott för länge sedan. Korten är tagna från Norrbo, som ligger på andra sidan sjön. Vi bodde på Grangärde hotell och konferens, som byggdes 1780. Vi var de enda hotellgästerna när vi var där. Läs mer om kyrkbyn här.