|
En
stor stark. Där har du den vanligaste beställningen på krogen.
In kommer en skummande, ljus lager. Gott? Javisst. Men öl
är mer än en stor stark. Öl består i grunden av malt, jäst,
humle och vatten. Men varianterna på att brygga öl är många
och lika skiftande som de färdiga brygderna smakar.
Skillnaden
i smak är lika monumental mellan mexikanska Sol och
irländska Guinness. Tunt, runt och lättdrucket ställs
mot mörkt, tungt och krävande. Det finns inget rätt eller
fel. Men för den djärve som vågar vandra utanför den
ljusa lagerns upptrampade marker väntar spännande upplevelser.
Vad
är vad?
Starkt starköl: 5,6 -> vol % alkohol
Starköl: 4,5 - 5,6 -> vol % alkohol
Mellanöl: 3,5 - 4,5 -> vol % alkohol
Folköl:
2,25 - 3,5 -> vol % alkohol
Lättöl: 2,25 - 3,5 -> vol % alkohol
Bra
att veta:
- Förvara
ölet svalt och mörkt
- Använd
glaset enbart till öl - aldrig till mjölk eftersom
att beläggningar bildas.
- Diska
och skölj glaset noga. Diskmedelsrester förstör
skummet
- Servera
öl svalt - inte iskallt eftersom att smaken inte
kommer fram då.
- När
du ska hälla upp öl så håll flasken
8-10 cm över glaset och häll i en jämn
stråle i glasets mitt så att ölet skummar.
Gör ett uppehåll och fyll på igen. Upprepa
några gånger och du har ett vackert skum.
Lager
Den absolut vanligaste ölsorten i Sverige och Norge. Underjäst
med efterjäsning svalt i några månader. Ölet har en karakteristiskt
ren och rund smak.
Exempel lager: Pripps Blå, Carlsberg Hof, Tuborg,
Lysholmer.
Exempel lätt lager: Stella Artois, San Miguel,
Foster's.
Exempei ljus lager: Sol, Miller, Budweiser
(den amerikanska).
Pilsner
Underjäst, ljust öl med kraftig beska framför allt från
Tyskland och Tjeckien. Kommer ursprungligen från Plzen.
Exempel: Staropramen, Pilsner Urquell, Gever,
Budweiser, Budvar (den tjeckiska).
Mörk lager (Bayerskt)
Underjäst ganska fylligt och karamelligt öl med viss beska.
Exempel: Falcon Bayerskt, Nils Oscar Kalasöl.
Ale
En överjäst öltyp med tydlig humlearom och uttalad beska.
Ale jäses i högre temperatur än lager, vilket ger ölet en
fruktig arom och ofta sammansatt smak. Den belgiska varianten
är ofta starkare med mer komplex smak än den brittiska.
Exempel: Bishops Finger, Kilkenny, Leffe Blonde.
Alt bier
Överjäst, tyskt kopparfärgat öl. Tysk motsvarighet till
Ale.
Exempel: Eibers Alt, Zeunerts Alt Bier.
Färsköl
Öl som är pastöriserat och ofiltrerat. Har ofta mer arom
och är fylligare än sin pastöriserade och filtrerade
motsvarighet. Kan jämföras med brittisk "Real Ale".
Exempel: Gamla Stans färsköl.
Porter och Stout
Mycket mörkt, nästan svart öl med kraftigt rostad smak.
Stout är torrare än porter.
Exempel: Guinness, Beamish, Carnegie Porter (Sveriges
mest kända utomlands).
Trappistöl
Det är bara den som bryggs i Trappistklostren i Belgien
och Holland som får kallas detta. Trappistöl är överjästa,
flasklagrade och starka. En del är torra, men de flesta
är söta.
Exempel: Chimay, Orval, Schaapskooi.
Veteöl
Veteöl tillverkas av vete och mältat korn, vilket ger em
mycket syrlig smak. Veteölet kan fås klart eller grumligt,
ljust eller mörkt. Ölet kallas också vitöl eller Weizenbier.
Exempel: Erdinger Weissbier Kristallklar, Hoegaarden
Witbier.
Källor:
Egen erfarenhet, Tidn. Uppdraget, Tidn. Mersmak
|