Öl är gott...
 

En stor stark. Där har du den vanligaste beställningen på krogen. In kommer en skummande, ljus lager. Gott? Javisst. Men öl är mer än en stor stark. Öl består i grunden av malt, jäst, humle och vatten. Men varianterna på att brygga öl är många och lika skiftande som de färdiga brygderna smakar.

Skillnaden i smak är lika monumental mellan mexikanska Sol och irländska Guinness. Tunt, runt och lättdrucket ställs mot mörkt, tungt och krävande. Det finns inget rätt eller fel. Men för den djärve som vågar vandra utanför den ljusa lagerns upptrampade marker väntar spännande upplevelser.

Vad är vad?
Starkt starköl: 5,6 -> vol % alkohol
Starköl: 4,5 - 5,6 -> vol % alkohol
Mellanöl: 3,5 - 4,5 -> vol % alkohol

Folköl: 2,25 - 3,5 -> vol % alkohol
Lättöl: 2,25 - 3,5 -> vol % alkohol

Bra att veta:

  • Förvara ölet svalt och mörkt
  • Använd glaset enbart till öl - aldrig till mjölk eftersom att beläggningar bildas.
  • Diska och skölj glaset noga. Diskmedelsrester förstör skummet
  • Servera öl svalt - inte iskallt eftersom att smaken inte kommer fram då.
  • När du ska hälla upp öl så håll flasken 8-10 cm över glaset och häll i en jämn stråle i glasets mitt så att ölet skummar. Gör ett uppehåll och fyll på igen. Upprepa några gånger och du har ett vackert skum.

Lager
Den absolut vanligaste ölsorten i Sverige och Norge. Underjäst med efterjäsning svalt i några månader. Ölet har en karakteristiskt ren och rund smak.
Exempel lager: Pripps Blå, Carlsberg Hof, Tuborg, Lysholmer.
Exempel lätt lager: Stella Artois, San Miguel, Foster's.
Exempei ljus lager: Sol, Miller, Budweiser (den amerikanska).

Pilsner
Underjäst, ljust öl med kraftig beska framför allt från Tyskland och Tjeckien. Kommer ursprungligen från Plzen.
Exempel: Staropramen, Pilsner Urquell, Gever, Budweiser, Budvar (den tjeckiska).

Mörk lager (Bayerskt)
Underjäst ganska fylligt och karamelligt öl med viss beska.
Exempel: Falcon Bayerskt, Nils Oscar Kalasöl.

Ale
En överjäst öltyp med tydlig humlearom och uttalad beska. Ale jäses i högre temperatur än lager, vilket ger ölet en fruktig arom och ofta sammansatt smak. Den belgiska varianten är ofta starkare med mer komplex smak än den brittiska.
Exempel: Bishops Finger, Kilkenny, Leffe Blonde.

Alt bier
Överjäst, tyskt kopparfärgat öl. Tysk motsvarighet till Ale.
Exempel: Eibers Alt, Zeunerts Alt Bier.

Färsköl
Öl som är pastöriserat och ofiltrerat. Har ofta mer arom och är fylligare än sin pastöriserade och filtrerade motsvarighet. Kan jämföras med brittisk "Real Ale".
Exempel: Gamla Stans färsköl.

Porter och Stout
Mycket mörkt, nästan svart öl med kraftigt rostad smak. Stout är torrare än porter.
Exempel: Guinness, Beamish, Carnegie Porter (Sveriges mest kända utomlands).

Trappistöl
Det är bara den som bryggs i Trappistklostren i Belgien och Holland som får kallas detta. Trappistöl är överjästa, flasklagrade och starka. En del är torra, men de flesta är söta.
Exempel: Chimay, Orval, Schaapskooi.

Veteöl
Veteöl tillverkas av vete och mältat korn, vilket ger em mycket syrlig smak. Veteölet kan fås klart eller grumligt, ljust eller mörkt. Ölet kallas också vitöl eller Weizenbier.
Exempel: Erdinger Weissbier Kristallklar, Hoegaarden Witbier.

Källor: Egen erfarenhet, Tidn. Uppdraget, Tidn. Mersmak