Personakt

Peder Madsson Gram

Död:1586

Barn med ?

Barn:
Mads Pedersen Gram (- 1601)

Noteringar

Förste Lutherske präst i Fron OCH Hejerdalen.

Således historiska bakgrund av reformationen i Norge skulle kunna ge oss en ledtråd till varför Peder Madsen tog namnet Gram. Vid 22 års ålder han kämpade tydligen på sidan av den protestantiska kungen Christian III avslutas med seger i juli 1536.

En teori är därför att som en hängiven lutheran han kunde ha belönats när kronan konfiskerade kyrkans mark. Således är han möjligen kunde ha själv bli en av de lendmenn (som var en medeltida domare över kunglig mark). Om detta var en ärftlig titel som liknar Baron, då detta skulle kunna förklara varför funktion lendmenn eventuellt skulle ha gått i arv till sonen till sonson.

En sak som vi vet är att en präst måste ha bättre utbildning än den genomsnittlige medborgaren i ett feodalt system. Denna typ av utbildning kan ha samband med rikedom.

Andra teorier skulle säga att varje generation valdes till positionen lendmenn enligt det gamla nordiska feodala system, eller lendmenn utsågs av varje kung. Men utbildning kan få springa i rikare familjer i allmänhet, vilket gör det mer sannolikt att en son att skaffa sig utnämningen av sin far. Så vi vet inte om Lars fått sin titel från sin familj, eller om titeln ursprung med Lars. Är dock inte familjen namnet Gram verkar umgås med titeln och roll lendmenn.
www.talkfreedom.org/tfwiki/index.php/Peder_Madsen_Gram