Meningen med livet
Meningen med livet, vad är det, kan du svara mig på det.
Jag hade provocerat honom och ville också få honom att blotta sig. Han verkade ha en religiös uppfattning och nu ville jag se om hans tro gjorde att han förstod vad som var viktigt i livet. Jag började lägga ut texten om mina tankar, men jag förstod att han inte riktigt trodde mig. Det fanns också plötsligt ett tvivel i rösten, han kände sig inte övertygad om att ha hittat svaret på livets tankar och nu kanske han hade möjligheten.

Med ens lät han ivrig. Han upprepade frågan flera gånger, envist och allt mer bestämt tittade han på mig.
Vad är meningen med livet egentligen, kan du svar mig på det.
Jag kände att jag måste komma med ett bättre svar. Jag hade ju stuckit ut hakan och utmanat honom.
Jag började rannsaka mig själv, jag hade ju också funderat så djupt på livets frågor, jag hade ju skrivit en bok i ämnet, så jag måste ju veta.

Så slog det mig plötsligt.
Jo, sa jag, om någon vill att du skall finnas, om någon bryr sig om dig, om någon tycker om dig, då känns det också meningsfullt att finnas till.
Den dag ingen bryr sig om dig, då känner man hopplösheten smyga sig på, som en kall vind utefter ryggen, fuktig kall luft som känns rå, oangenäm, frånstötande och olustig. Som vatten som rinner innanför kragen en regnig dag. Man böjer ned huvudet, huttrar och kurar ihop.

Den dag då ingen ser dig, då finns du inte. Visst, du kan fortfarande äta dricka, sova och du ser dig också i spegeln, men känner du någon glädje med din egen bild, nej förmodligen inte. Snart tittar du bort för att inte se bilden av något som du inte själv tror riktigt finns, eller tycker om.
Då finns heller inte bilden av dig, minnet av bilden förbleknar, det kanske är någon annan du ser, någon som går förbi ute på gatan. Då är det ju inte så viktigt att just du finns, det finns ju så många andra. Då märks det heller inte om du försvinner. Ingen märker det, kanske inte du heller, för du vet ju inte säkert om du finns.
Tanken tränger sig på dig och blir allt olustigare.

Plötsligt säger också någon att du inte duger, att du gör fel och mest är ivägen. Då vore det kanske bättre att inte vara ivägen, att inte försöka, eller anstränga sig, eller helst försvinna helt och hållet.

Meningen med livet är att någon ser dig, att någon tala till dig.
Men någon måste också lyssna på dig. Det spelar ingen roll om de tycker om allt du säger, men att någon tar dig på allvar. Då först finns du, när det du säger betyder något, när någon vill veta vad du tycker, då blir du respekterad och har ett värde. När du duger och kan arbeta och någon säger tack. När någon litar på att du duger.
Men du måste också våga pröva dina krafter för att lära känna din förmåga.

Den högsta lyckan på jorden är att någon älskar dig precis som du är, just dig, med brister, med glädje och med sorg. Att du betyder något med det du gör och att andra bryr sig om att du mår bra och lyckas.
Att någon ser dig, hejar och frågar hur du mår.

Tänk på det när du möter andra
Tänk också på att du alltid måste börja med dig själv. Du måste förstå att du är bra och att du är viktig. Du måste lyfta huvudet och se rakt in i din egen spegelbild
Men du måste också förstå att andra är viktiga för dig, för alla måste få vara synliga
Då blir du också viktig för dem, och då blir du älskad för den du är.

Varför missunnar vi människor så ofta varandra denna enkla lycka, att få vara människa.

Tillbaka till Människan