SEB: Ekonomi i den högre skolan

Idag kan jag konstatera, tillsammans med svenska folket, att SEB har höjt lönerna för sina toppchefer med 10-25 procent. Detta sker samtidigt som banken gör ett uselt resultat, och världen har sin största ekonomiska kris någonsin.

Marcus Wallenberg var samtidigt i morgonprogrammet för att förklara denna märkliga saltomortal.
Det krävs därför att jag också ger en lite närmare förtydligande av vad Marcus sa och verkligen menade


Intervjuaren: Ni har ju höjt lönerna för era toppchefer trots stora förluster och trots att ni måste begära in stora summor från aktieägarna.

Markus:  Tyvärr har det kortsiktiga lönesystemet missuppfattats tidigare.  Folk har trott att bonus är en lön, det är det inte alls, det är pengar som har blivit över när vi har gett de 20 000 bankanställda dåligt betalt, och när vi har tagit för höga avgifter av fattiga pensionärer och andra bankkunder.
Nu har vi istället döpt om det till lön, så att ingen skall missuppfatta detta.

Int: Men detta betyder ju att cheferna får högre lön än innan!

Markus: Jo men vi hade egentligen tänkt ge dem ändå högre löner och bonusar, men vi har anpassat dessa till opinionens krav.

Int:  Så ni hade egentligen tänkt att ge cheferna ändå högre lön, trots att banken har gått med brakförlust.

Marcus: Ja, just det, därför är detta egentligen en sänkning av lönen. Eftersom vi hade tänkt ge dem dubbelt så hög lön, så är detta en sänkning av det vi tänkte ge, därför är det lägre än de egentligen skulle ha fått.
Hade vi istället tänkt ge dem lägre lön, då skulle det istället ha varit en höjning av lönen.


Int: Men bonus är ju något de får för att det går bra för banken, nu har det ju gått extremt dåligt istället.

Marcus: Just det, därför kan de ju inte få bonus. Därför måste vi istället göra om detta till lön.

Marcus: Du måste tänka på att dessa personer har ett enormt ansvar, de förvaltar 2000 miljarder kronor. Då måste de också ha betalt för detta enorma ansvar.

Int: Men, de har ju skött detta ansvar väldigt dåligt, när banken har gjort brakförluster, ska de verkligen ha så stora belopp då.

Marcus: Ja, men de har ju kvar samma ansvar, och då skall de också ha betalt för detta. Bonus är ju egentligen ett system där vi ger oss pengar när vi själva och styrelsen tycker att vi är duktiga, och då spelar det ju ingen roll om banken går med förlust.
Nu tycker vi att vi är väldigt duktiga, och då skall vi också ha högre lön.

Int: Men vad skall aktieägarna tycka om att det har förlorat sina pengar och inte får någon utdelning.

Marcus: Vi tror naturligtvis långsiktigt på banken, och tror att vi kommer att tjäna mycket pengar, i ledningen, även framöver. Kan vi bara lura av staten skattebetalarnas pengar också, kommer även aktieägarna att tjäna på detta framöver.

Int: Men hur ser ni på att dessa chefer får så här stora löner?

Marcus: Vi måste naturligtvis jämföra oss internationellt, och hänga med i den utvecklingen. Där har man gjort brakförluster, då kan inte vi på SEB vara bättre.
Dessutom måste vi hänga med de internationella lönerna. Där har man högre löner, för att de höjer sina löner när vi höjer våra.