Hem Kontakt CustomFitting Reparation/Ändring Prislista Formulärer
Hem Kontakt CustomFitting Reparation/Ändring Prislista Formulärer

Myt 1   Moderna klubbor slår bollen längre


Det gör de egentligen inte. Vad du ser är resultatet av alltför många år av hård konkurrens mellan golfklubbtillverkarna för att öka försäljningen.


Tre saker bestämmer i första hand hur långt du slår en golfboll: loften på klubbhuvudet, längden på skaft och den hastighet med vilken du svingar. Det finns också här: ju längre längd, desto lägre loft, desto tyngre vikt och styvare  skaft desto svårare kommer klubban vara att slå. Under de senaste åren har din svinghastighet har förmodligen stannat ungefär samma, men loftvinklarna och längden på dina klubbor har inte.


Undan för undan under de senaste 25 åren eller så, för att kunna säga att just “deras” klubbor "går längre,"  har klubbföretagen mixtrat med slagytans loftvinkel - och sänkt dem en bit i taget - år efter år.


Som ett resultat av detta har varje klubba flyttat "upp" nästan två steg. Dvs att din järn-femma har nästan samma loft som en traditionell järn-trea - din 6a som en 4a, etc.


Så när du kommer till driving rangen för "demo dag" och du träffar den nya 7-järn längre än din gamla 6- eller till och med 5-järn, så nu vet du varför. Det beror på att skinande nya 7-järn i dina händer var ett 6 järn för några år sedan, och förmodligen en 5-järn några år dessförinnan.


I Clubfittingens värld fanns/finns det något som kallas "24/38 Rule." Rent faktiskt - och baserad på många års erfarenheter - har det konstaterats att de flesta golfare inte kan slå en järn som har mindre än 24-graders loft eller är mer än 38 tum i längd med framgång.


Anledningen är att en sådan klubba kräver swingfärdigheter som de flesta golfare inte har förmågan att förvärva. För trettio år sedan fanns 24/38 linjen på den andra sidan av 3-järnet. Så, när du köpte en typisk järnuppsättning bestående av 3-järn till pitching wedge, kunde man rimligen förvänta sig att kunna träffa med dessa klubbar. På grund av den "Försvinnande Loft-sjukdomen", är 24/38 linjen nu flyttat till andra sidan 5-järn och därmed är  3-, 4- och (i vissa kombinationer) även 5-järn nästan omöjliga/ytterst svåra att använda för de de flesta golfare.


Så, vad är det du ska göra? Det är enkelt. Klubbföretagen vill du köpar ytterligare tre klubbar att kompensera för det hörnet som de målat in dig i. Du ska nu köpa "hybrid" klubbar, som är “lättare att slå” substitut för 3-, 4- (och 5-) järn som inte längre är spelbara för många golfare. Dessutom, då alla järnklubbors loft nu flyttas upp och bort från sand wedge, är det nu tänkt att du skall köpa något som kallas en "gap wedge" för att fylla i "gap" de skapade med sina loft-krympande marknadsföringsknep.Myt 1 - moderna klubbor slår bollen längre Nästa Tillbaka