Hem Kontakt CustomFitting Reparation/Ändring Prislista Formulärer
Hem Kontakt CustomFitting Reparation/Ändring Prislista Formulärer

Myt 4  Din nya Driver har större ”sweetspot”


Egentligen finns det vissa drivers som verkligen har en större "sweetspot", men bara om du är beredd att omdefiniera termen som ett slagyta som inte förlorar så mycket av dess förmåga att flexa inåt inbyggd i en klubbhuvud som kommer inte att vrida så mycket när din sving får dig att slå bollen lite off-center.


Problemet är, det finns inget sådant i golfbranschen som en "sweetspot-o-meter”. Det finns ingen mätare som du kan använda för att avgöra vilka klubbar gör eller inte har vad de påstår. För närvarande är den enda "Mätanordningar" som används för att informera dig om klubbens "sweet spotted-ness" är de argument som förekommer i de annonser som lockade din uppmärksamhet från början.

"Sweet spot" är en term som ofta hittas i golfklubbannonser; men det är missbrukas av nästan alla. Tekniskt sett är sweet spot en punkt inuti huvudet kallas Center of Gravity (COG) och är på storlek som vassa ändan på ett ritstift. Den kan inte bli "större" och det kan inte bli "mindre". Den bara ... Är.


Om du har en klubba som har rätt loft för din sving typ och swinghastighet, om du slår bollen med rät vinkel mot målet, om den träffar exakt i mitten av golfbollen direkt i linje eller något över denna lilla sweet spot och OM slagytan är väl utformat, då bollen kommer att flyga största möjliga avstånd för just din sving. Varje avvikelse mot hälen eller tån från denna perfekta kontakt och huvudet börjar att vrida, och inte bara orsaka en kurvande bollbana, men även förlust av längd och ju längre din träff är från ”sweetspot” ju mera avstånd och exakthet förlorar du.


För att vara mer specifik, beroende på hur väl konstruktören utformat slagytans tjocklek över hela ytan , kommer du i bästa fall att förlora ca 2-3 meter flygsträcka och i värsta fall så mycket som 10 meter, för varje halv tum du missar mitten av slagytan.

När klubbföretag talar om en "ökad sweet spot" vad de är egentligen säger är en av två saker. Först har de gjort saker i klubbhuvudets utformning för att öka tröghetsmomentet (MOI) i klubbhuvudet. Med andra ord, de sätter vikt på sidorna och / eller bak i huvudet att det vrida lite mindre (med betoning på lite) när du missar sweet spot. Den andra möjligheten innebär vad jag har pratat om utformningen av själva slagytan. Du vet säkert att en drivers slagyta böjs inåt när du träffar bollen. Ju mer du kan få slagytan att ”flexa” ju högre kommer bollhastigheten vara vid träffen.


Genom att göra de yttre kanterna av slagytan lite tunnare än centrum, är det möjligt att få slagytan att flexa lite mer när du träffar bollen utanför centrum så att du inte förlorar så mycket avstånd.

Normalt sker detta i form av ett slagyta som är lite tjockare i mitten, men sedan tunnare i områdena runt, kallas något "variabel tjocklek slagyta”.  Något som förresten uppfanns av en av de golfföretag som du förmodligen inte har hört talas om, inte av en av de stora företag som du har.


Men låt oss utsätta allt detta till en kontroll av verkligheten:


Eftersom drivern med större sweet spot de sålde dig antagligen är längre än de flesta proffsen använder på PGA Tour, och då ju längre längd ju längre träffar du bollen från ”sweetspot”; varför inte bara gå få utrustad för en driver med sin längd anpassad till din sving så att du inte behöver oroa dig så mycket om sweet spots och vrida-stort, litet eller mellan?

Och när du ändå håller på, varför inte riktigt göra ditt spel en tjänst och får drivern monterat för korrekt loft, slagyta vinkel,  skaft, vikt och greppstorlek på samma gång? Då kommer du verkligen upptäcka vad orden "spelförbättring"betyder.


Myt 4  - min nya driver har större sweetspot Tillbaka Nästa