Hem Kontakt CustomFitting Reparation/Ändring Prislista Formulärer
Hem Kontakt CustomFitting Reparation/Ändring Prislista Formulärer

Myt 6  Ju fortare man svinger, ju styvare skaft skall man ha


En bra klubbmakare kommer mäta spelarens svinghastighet. Bland skälen detta görs är att begränsa dina skaftalternativ till just de skaft som har lämplig mängd flex för den hastigheten. Om du har en högre svinghastighet, skall  du ha ett styvare skaft; och ett mindre styvt skaft om din svinghastighet är lägre, inte sant?


Nej det är inte sant. Svinghastighet är bara början av skaftval och, om det görs på rätt sätt för att införliva alla de andra svängelement som dikterar vilket skaft som är bäst för dig, och du kan till slut ha ett helt annat skaft än vad du kanske har ursprungligen trodde.


Bland de saker som du kommer att lära är:

a) flex bokstavskod tryckt på din skaft betyder ingenting; och

b) att skaft inte agerar som en buggypiska till att slangbella bollen nerför fairway.


Syftet med ett skafts totala flex design är att arbeta tillsammans med handledsvinklingen (och tillsammans med klubbhuvudets loft, klubbhuvudets tyngdpunkt, och  ditt svingplan till fastställa den slutgiltiga vinkel, bana och backspin för ditt skott. Flex har också en hel del att göra med "känslan" i klubban både före och när den träffar med bollen. Skaftböjning är en känsla som är en stor del av skaft passande för vissa golfare, men för nu, låt oss bara hålla oss till handledsvinklingens frigörande.


När du startar nedsvingen, och så länge du håller handledsvinkeln, rör armarna och klubben sig med samma hastighet.


När du börjar ”släpper loss” handlederna, börjar armarna bromsa samtidigt som klubban accelererar till en högre hastighet. Klubbhuvudet, som har varit släpat efter skaftet hela tiden, reagerar nu när armarna rör sig ”långsammare” och skjuter fram emot att faktiskt driva klubbhuvudet före skaftet. Det i sin tur, bringar skaftet att böja sig framåt, vilket ökar loft vid träffen vilket i sin tur ökar spin och utgångsvinkel för bollen vilket i slutändan påverkar avståndet bollen kommer att färdas.


Saken är inte alla svinghastigheter är "skapade lika." Låt oss ta tre hypotetiska golfare.


En spelare släpper loss handledsvinkeln ganska tidigt i nedsvingen, den andra i mitten och den tredje på slutet.

Golfare som släpper för tidigt kommer att  skaftböjningen framåt för tidigt vilket medför att skaftet vid träffen är rakt och pisksnärteffekten uteblir. Jämfört med detta, är det bättre att göra som den andra golfare där handlederna aktiveras vid mittpunkten av nedsvingen;

eller, bäst av allt, att som den tredje golfare som aktiverar i slutet, en tiondels sekund före träffen.


Kort sagt, ju senare man kan aktivera handledsvinkeln vinkel, desto mera kan skaftets flex ha en effekt på bollflykten.


Poängen här är att alla tre av dessa golfare kan ha exakt samma uppmätta svinghastighet! Men tror du att de bör alla att använda samma skaft? Knappast!


Men det finns ännu mer än så. För att verkligen få rätt skaft i dina klubbor du måste också tänka på hur smidigt eller kraftfullt din övergång från slutet av baksvingen till början av nedsvingen, hur snabbt eller jämna  nedsvingstempot är, hur snabbt eller passiv din nedsvingsacceleration, och hur konsekvent du utför var och en av ovanstående.


Lägg till dessa faktorer i ekvationen, tillsammans med var i nedsvingen din handledsvinkels release sker, och sedan kan klubbmakaren välja skaft. Att bara säga "X svinghastighet = Y skaft" kommer inte att att vara en ideel lösning.


Myt 6 - ju fortare sving ju styvare skaft Tillbaka Nästa