Hem Kontakt CustomFitting Reparation/Ändring Prislista Formulärer
Hem Kontakt CustomFitting Reparation/Ändring Prislista Formulärer

Myt 7  Ju längre Driver, ju längre slår man bollen


Om du tittar på drivers för män är de alla mellan 45 1/2 och 46 ½ tum i längd. Men under perioden från 2005 till 2010, var genomsnittdriverns längd bland alla spelare på PGA Tour kring 44 tum.

Är det inte lite konstigt?  Här är de bästa spelarna på planeten - spelare för vilka avstånd från tee är helt avgörande för deras chanser till framgång, och de envisas med att rutinmässigt använda drivers som är kortare än de som man försöker sälja till handicapspelare?


Under nästan hela 2000-talet upp till 1980-talet, var standarddriverns längd för män 43 ", och för kvinnor 42 ". Har människor helt plötsligt blivit 7-8cm längre med start 1980?


Svar: Nej!


Det som hände var helt enkelt ett resultat av konkurrensen för att sälja mer golfklubbor i en överfull golfindustri, och att göra det på bekostnad av de allra flesta golfares potential och möjligheter att spela med för dem maximal skicklighet.


Alla på jorden anser att en längre driver längd innebär en högre klubbhuvudhastighet, vilket i sin tur innebär mer avstånd. Faktum är, endast golfare som faktiskt upplever en högre hastighet på klubbhuvudet med längre klubbor och därmed längre slag är golfare med en senare mycket sent handledsrelease i nedsvingen – och de utgör kanske 25% av alla golfare, om ens det.


Nästa problem handlar också om procenttal, men detta är långt mera säkerställt. För 100% av alla golfare, orsaker längre driver större risk att träffa ett större antal off-center skott. Detta är precis därför den genomsnittliga driver-längden på PGA-touren är kring 2 tum kortare än längden av de drivers som säljs ”från hyllan” till dig och dina kompisar.


Proffsen, så bra som de är, vet de inte kan slå en längre driverlängd så konsekvent fast och on-center och så korrekt som en lite kortare- dvs att drivers som säljs som standard i butiker är alltså för långa för 90% av de män och 98% av de kvinnliga golfare som köper dem.


Vem kan slå effektivt med en av de 46 1/2 "drivers som finns i  varje golf butik på planeten? Om klubbans lie (lägesvinkel) är rätt för dig - om du är en golfare med en jämn tempo - om du svingar med ett insida/ut till square svingspår, - om du har en sen release av handledarna, och om du har en bra känsla för swing timing och rytm, då har du tur. Fortsätt spela med denna klubba som uppenbarligen passar din stil och sving.


Om det inte är din sving, gå och få en ny driver anpassat  och byggt från grunden åt dig; men denna  gången inte bara byggt till rätt längd för din sving, men också skaft, lie, loft, face vinkel, greppstorlek och swingweight som är också bäst för din sving.


Proffsen på turné vet att de inte kan träffa längden på den driver som du köpte off-the-rack så konsekvent på mitten eller så rak som de kan en som är kortare. Tro mig, de har alla försökt eftersom de alla vet hur värdefulla ytterligare 10-15 meter från tee kan vara för deras bankkonto.


De vet också hur svårt det kan vara att öka på bankkontot när de är att slå sitt andra skott med bollen i 10 cm ruff. Det ironiska är att här ber du till högre makter att göra en bra sving av tio med driveren som är 2" längre än genomsnittliga tour spelares driver och tänker hela tiden att det är ditt fel.


Så, hur vet du vad som är rätt längd för dig? Det sätt en bra klubbmakare bestämmer rätt längd är genom att först mäta avstånd från handleden till golvet och refererar att dimension till ett diagram för att få en första längdrekommendation.

Efter det ser klubbmakare på din sving och golfatletiska förmåga för att avgöra om din bästa längd är en lite längre, samma eller kanske till och med en lite kortare än vad diagrammet anger.


Myt 7 -  längre drivers går längre Tillbaka Nästa