Har försökt att göra någon form av uppdelning av genren äventyr


Historiska äventyr / mamutfilm

I denna genre samlar jag filmer som på något sätt bygger på ”verkliga” händelser under tid. Oftast med ett stort inslag av fiktion men filmen bygger ändå på historisk bas.
ex. Braveheart, Kingdom of Heaven.

Skattletare / gravplundrare

Det finns ett antal gravplundrare på film. Det mest kända exemplet är naturligtvis Indiana Jones, som startade genren. Men det är nästan så att det blivit en egen subgenre som handlar om skattletare.
ex. Vilda Jakten på stenen, Tomb Raider.

släktkrönikor / episk film

En episk film betyder att filmen berättas över tid. Oftast kan filmens handling tom. berättas över flera generationer. Filmerna är oftast mer av drama än av action som man kanske i första hand tänker på när det gäller äventyr.
ex. Borta med Vinden, En långvarig förlovning.

Fantasy

Nu finns det historier som ser ut att utspelas på medeltiden men som innefattar drakar och trollkarlar. Kanske till och med en och annan ring.
ex. Pans Labyrint, Spirited Away

Pirater

Nu tänker ni kanske främst på Pirates of the Carribean när man pratar piratfilm, men genren har funnits mycket länge. Vi har den underskattade Cutthroat Island från 95 men kanske Errol Flynns Kapten Blod från 1935 som är piratfilmens moder.

Riddare

Riddarfilm kan kanske betecknas som historiska filmer om de bygger på en verklig händelse, vilket de inte alltid gör. De har snarare sin bas i litteraturen.
Ex Ivanhoe, En riddares historia eller kanske Robin Hood.