Lågnivåkabel med dämpning

Lite teori

Om ett slutsteg har högre försärkning än vad förförstärkaren, eller t.ex. ett aktivt filter är anpassat för kan signalen behöva dämpas för att få bästa möjliga matchning. Fördelen med detta är att bruset kanhållas på en lägre nivå, och att volymkontrollen kan bli mera lättjusterad. Anledningen till att jag behöver de här kablarna är för att de analoga volymkontrollerna på mitt digitala filter har för hög brusnivå för att fungera bra med min effektförstärkare. Å andra sidan kan kretsarna som sköter volymkontrollen lämna ungefär 8 volt i toppspänning medans förstärkaren jag har i vardagsrummet, en NAD C245BEE bottnar vid 0,27 V. Om signalen från försteget dämpas med 20 dB blir utsignalen max 0,8 V. Det är mer än tillräckligt för att kunna styra ut effektförstärkaren fullt ut. För att dämpa signalen används kretsen nedan.

För att beräkna elementvärdena i kretsen ovan, så att in resistansen till spänningdelaren blir den samma som effektförstärkarens, kan följande formler användas. A är dämpningsvärdet decibell. Om 3 dB dämpning önskas sätts A till -3.
D = 10^(A / 20)
R2 = D * RL / (1 - D)
R1 = RL^2 / (R2 + RL)

Om vi prallell kopplar resistanserna med kondensatorer som i schemat nedan, så kan man få samma impedans som effektförstärkaren, och dessutom se till så att frekvensgången blir rak.

Förhållandet mellan kondensatorerna liknar det mellan motstånden, men R får ersättas med 1/C.
C2 = CL * (1 - D) / D
C1 = (CL^2 + C2 * CL) / C2

I det här fallet har jag bestämt mig för att för enkelhetens skull inte ta hänsyn till kapacitansen. Det gör att det kommer bilds ett lågpassfilter som skär bort frekvenser över 189 kHz.


Sammanbyggnad

Jag köpte skärmad ledning 1×0.5mm2 ø6mm svart OFC från Electrokit. Som synes är den yttre isoleringen våldigt tjock i förhållande till resten av kabeln. Det gör att den känns väldigt mjuk och böjlig. Den känns mer som ett snöre än en sladd.

Denna skalades sedan upp så att skärmledningen blev ganska lång.

Därefter löddes R1 fast på mittenledaren.

Sedan en krypslang på denna för isolation.

Sedan löddes R2 fast vid R1.

Och till skärmen.

Eftersom ytterisoleringen är så tjock, så kunde jag inte trä över krympslangen som skulle isolera mellan mittenledare och skärm. Därför fick den träs på innan den mötande kabeln löddes fast.

Sedan löddes den mötande kabeln fast, utan att krympslangen krympte fast.

Krympslaggen sköts över lödningen och krymptes fast.

Sedan krymptes en tjockare krymspang över lödningarna för att ge stadga och bygga upp tjockleken, så att den matchar den övriga kabeln.
Skärmflätorna löddes sedan samman.

För att det inte skulle bli en lucka i skärmen som störningar kan ta sig in igenom, skar jag till en bit folie.

Denna veks runt skärmlödningen.

Virades kring skarven.

Där efter en krympslang över hela skarven.

Och ytterligare en krympslang för stabilitet, så att inte benen på resistanserna böjs av.

Sen behövs kontaktdon.

Här har vi en hög med kablar redo att dämpa brus, och signal, till förstärkaren.

Huvudsidan