Trädgårdsjärnvägar, skala 1:22,5 De e stort!

Allvarligt talat, både sniglar och svamp går ju att äta... men de v-t-f-n! Jag hörde ett krasande en gång, när tåget passerade borta i hörnet, under en rododododendron. När loket kom fram där jag satt, vände jag på loket och där var en smetig massa. En snigel med runt hus hade krossats under loket.

Jag byggde mig en egen trådlös handkontroll, V1.0!

Egentligen har man 24V i rälsen, men det blir snart problem att få fram strömmen till loket. Mässingsräls oxiderar, sniglar gör så gott dom kan för att kladda till det. Lerjorden som vi har i Järnbrott gör inte saken bättre. Jag började tidigt med RC och batteri i loket. Jag hade sedan tidigare en gammal 40MHz 4 kanaler. Så fick jag för mig att jag skulle pröva på att bygga ett eget trådlöst system, med mikroprocessorer. Jag ville se hur mycket som hade ändrat sig sedan jag mekade med processorn 8080 på 70-talet. Mina experiment med digital elektronik finns beskrivet i boken, med många bilder.

Ovan ses en tidig version av min styrenhet, från vänster motorcontroller, servocontroller, microcontroller och radio. Allt sitter på undersidan av taket till krokodilen.

Ogrästransporter har varit ett återkommande tema på SJJ. Att förena nytta med nöje, de e fint det! Ogräsplockande i rabatterna kan vara ett rent helsike, men om man kör fram ett tåg med öppna godsvagnar, och rensar och lastar - sedan går tåget ända fram till komposthögen! Då är man på rätt väg.

Trafiken övervakas ständigt av kunnig personal. F.ö. mycket intressant att tillverka en bärbar dator i skala 1:22,5 !

Lådan till V1.0 är ganska skön att hålla i, plast och köpt från Tyskland. I den sitter en Arduino som ganska snart blev för liten. Programminnet tog slut. Jag började sedan på V2.0, med en betydligt bättre processor, Teensy 3.2 snabbare och betydligt mer minne. Jag gjorde nu en egen trälåda. Större och bättre bildskärm med touchfunktion och inbyggd LiPo-laddare naturligtvis. Man kan avläsa temperatur och batterispänning i loket, signalhorn, slå till/från belysningen i de stora personvagnarna, strömavtagare upp/ner på elloken, nödstopp mm.

I ett litet hobbyrum på ca. 10 kvadratmeter, finns inte så mycket utrymme för en modelljärnväg, åtminstone inte i skala 1:22,5. Men det går! Uppe under taket, ovanpå hyllorna (och även genom ett skåp!) fick jag plats med en oval med ca. 3 meters diameter. Och loket väger sina modiga 6 kg med batterier och allt.

Verktygen åker med på första vagnen. Det samlas en hel del ogräs på 5 eller 6 öppna vagnar. I den här svängen har jag krupit många gånger och samlat allehanda växter (ogräs), som inte hör hemma på banvallen.

En nackdel med LCD-skärmen är att det är omöjligt att se något i starkt solljus.

När det är dags för häckklippning, kommer timmertransportvagnarna fram. Det går flera långa tåg med timmer under hösten. Ångloket är en engelsk byggsats. Det är ett riktigt ånglok med gasdrivning, man fyller på vatten och gas och olja, tänder och väntar tills trycket är uppe, lättar på reglagen, och tuff, tuff, tuff.... En härlig känsla.

Min lokkonstruktion vaggar sig fram som en anka, vilket till stor del beror på att loket inte är tillräckligt tungt. Det skulle behövas några kilo bly i botten!

Nattbilder, här Bernina panoramavagnen, nedan, restaurangvagnen.

En äldre herre i plommonstop, läser en bok i salongvagnen. Det syns inte så tydligt här, men det sitter en läslampa i taket som ger lite extra läsljus. Varmvita resp. vita lysdioder. Strömmen hämtas från batteriet i loket och omvandlas till lagom spänning i varje vagn.

Ge 6/6 II med ett långt godståg i en svag uppförsbacke. Loket väger drygt 6 kg och har två starka elmotorer.

En solig dag när kattfoten blommar.

HGe 2/2 från det gamla FO, Furka Oberalpbahn, brant backe med kuggstång, precis som i verkligheten. Bersån ligger alldeles bakom kurvan och tanken var att jag skulle köra upp kaffe med dopp eller starkare varor, till bordet i bersån.

Och vem har sagt att man måste hålla till i trädgården?

Fördelen med att ha egen styrning och batteri med i loket, gör att man kör enkelt tvärs över parkettgolvet utan räls. Det här loket är visserligen gjort för branta backar med kuggstång, men klarar sig bra utan både kuggstång och räls.

Denna sida uppdaterad senast 2020-11-01 ungefär kl. 10:19