usbelysning i skala N

Jag har funderat genom åren på det här med rumsbelysning i små N-skalehus. Det är inte mycket plats i dessa hus. Jag lämnade H0-skalan bakom mig

redan på 60-talet. När jag sedan kom till München mer än 10 år senare, så kan man inte undgå att bli megaintresserad på nytt, med alla dessa leksaksaf... förlåt hobbyaffärer och modelljärnvägsspecialister. Man behöver inte gå så värst långt i centrum i vilken stad som helst i Tyskland, förrän man blir tvungen att kliva in och titta närmare.

Jag fick nu upp ögonen för N-skalan. Jag började köpa på mig lite av varje, även några husbyggsatser (man måste ju ha något att bygga och limma på lediga stunder!)

I en elektronikaffär hittade jag små behändiga glödlampor, till höger på bilden! Lagom till modelljärnväg, 16V och ca. 40 mA. Jag byggde in sådana i några hus, med en tjock fet kabel ut på undersidan. Varmvita lysdioder fanns inte på den tiden.

Decennier senare hade jag dessa ännu mindre och ännu behändigare smd lysdioder (till vänster) och med ett smd motstånd i serie så får man skön belysning med betydligt mindre ström.

Häromdan, vi pratar hösten 2020, så fick jag plötsligt en fin idé, den där lampan tändes, eller var det en snilleblixt. Ljust blev det i alla fall. Jag har liggandes flera rullar med varmvita lysdioder. De kommer ofta i längder om 3 eller 5 meter, för 12V, upprullade på smalfilmsspolar. Man kan klippa av efter var tredje lysdiod, fortfarande 12V. Men 3 lysdioder blir för mycket och för ljust i ett N-hus. Det var då jag fick den där riktigt stora bautalösningen, man klipper helt enkelt av vid varje lysdiod och så får man lägga till ett smd-motstånd till de två. Ett smd-motstånd finns redan per 3 lysdioder. Lite pillande med att skrapa fram koppar, de använder ett otroligt segt ämne till den vita färgen. Alternativt löder man på motstånd direkt vid lysdioden. I gengäld finns det ju redan fästtejp på baksidan. Man väljer helt enkelt motstånd efter vilken spänning man vill ha. Jag har valt 5V och denna lysdiod drar knappt 4 mA! Seriemotstånd 2 x 330R, smd, alt. 1x560R eller 680R Det betyder att man kan förse hela anläggningens rumsbelysning med en behändig mobilladdare! Se även epistel Dracula, LED strålkastare

Och eftersom jag har en hel rulle kvar, oanvänd, så räcker det till många hus. Jag startade faktiskt datorn och klickade hem ett par fina hus till! Sedan har jag tänkt att göra åtminstone 8 olika strömkretsar, så att man kan tända och släcka lite slumpmässigt, det görs behändigt av en mikroprocessor.

Husbelysning 2.0

Efter en tids intensivt tänkande (ibland hjälper det faktiskt att tänka utanför boxen också!), har jag förbättrat systemet avsevärt. En liten behändig Arduino står för processorkraften. Kretsen till vänster är en egen konstruktion, ett shiftregister med drivsteg, 8 utgångar. Man kan sedan seriekoppla så många moduler man behöver.

När man har sett det mesta, så blir man lite förvånad när man får se något som man inte trodde fanns. Som i detta fall kopplingstråd som börjar närma sig hårstrådimensioner. 0,014 mm² ! Här är det lätt att utbrista "de va de jävvl-ga-te". Men eftersom jag inte fick svära för min mamma, så får det bli: "Harrena då !"

God natt och sov gott....
Denna sida senast uppdaterad 2023-07-18 ungefär kl. 16:04