Inte fullt så stora tåg, skala 1:87, den normala hobbyjärnvägen

Här är originalet, lok, vagnar och räls. Köraggregatet är en liten batteridriven sak uppbyggd på en experimentplatta, några komponenter och en potentiometer.

Mina försök att skapa lite smalspår i skala H0, alltså H0e.

Det var en gång, för mycket, mycket länge sedan. Ja, det var så länge sedan att det fanns inte ens några mobiltelefoner. Lille Klas hade fått ett elektriskt tåg i julklapp. Denna julafton finns beskriven i boken, upplevd genom lille Klas ögon, dvs. uppsatsen som lille Klas skrev i skolan lite senare.

Lille Klas lade ut räls på golvet i olika formationer och lekte med det där tåget under lång tid. Intresset för allt som rörde tåg, dvs. leksaker, var stort, och en dag fick lille Klas syn på Egger Bahn, och det var stort, ... eller ja, ganska litet. Första kontakten med H0e, en smalspårsbana till spåren som låg utlagda i lekrummet. En liten startsats införskaffades. Det var givetvis äckligt dyrt, för sin tid, om det kostade 79,50 eller något sådant (nu kan man köpa ett sådant litet ånglok för 1500.-

Till vänster, första testupplägget, med enbart Egger-räls. Ungefär så mycket jag hade i lådan. Sedan vill jag påpeka att när man nyss har köpt en ny platt-TV, så har man några stora, mycket stabila pappskivor som är idealiska till en fackverksstomme. limmas och torkar snabbt, blir otroligt stabilt och väger ingenting.

Jag har naturligtvis alla de där små prylarna kvar, fint instuvade i kartonger, delvis originalkartonger. Jag hittade dessa kartonger för några år sedan och tänkte att - varför inte göra en liten provbana, en liten modul, att få pröva på med landskapsgestaltning å så där.

Sedan några lager papier-mâché ovanpå en träram. Den ena kanten, med växlar och stickspår, bytte skepnad gång på gång.

Och så var det de där med papier-mâché (tuggat papper). Min metod: man tager ett gammalt hålslag och en gratistidning och stämplar utav bara h-lv-te, tillsätt vatten, tapetklister, lite vanligt trälim och en nypa kaffesump (!) Lite brun och grön färg gör blandningen jordfärgad redan från början, sumpen ger lite rå jordkänsla.

En sak som jag inte räknade med, är att den fuktiga massan som torkar relativt sakta, även drar ihop sig. Så mycket att t.o.m. träramen böjde sig en smula. Men det är såna smällar man får ta, kan jag tycka.

Det ena stickspåret byttes snart mot en färjeterminal, för att jag råkade ha en byggsats liggande sedan flera år. En god vän hade kommit på bättre tankar och så fick jag bli färjskeppare också.

Vattentillverkning med toalettpapper, färg och klarlack. Sånt finner man på den där Tuben.

Några ögonblicksbilder från den lilla modulen, skala 1:87 - smalspår (långt ifrån färdigarbetad)

Den lilla affärsgatan är en lasercut träbyggsats från USA. Mycket intressant bygge. Jag blev tvungen att göra diverse stora ingrepp i byggnaden, vilket visade sig vara relativt enkelt. Min första träbyggsats av detta slag.

Ännu en lasercut träbyggsats från samma firma. När man ändå har ett vattentema med tågfärja. Här experimenteras det friskt.

Kajkanten är gipsblock gjutna i silikonform, som egentligen är till för skala G, tegelstenar i skala 1:22,5 blir fina stora stenar till kajen i skala 1:87. Så tänker jag.

Å så några små vagnar med sittplatser för att köra runt turister.

Fiskerigrejorna på kajkanten kommer från England.

När det talas så mycket om klimat och grön omställning, så tänkte jag att man får nog köra lite solel också. Jag fotograferade av en av mina "riktiga" paneler utanför (den här lilla järnvägen drivs givetvis av äkta solel!) och tillverkade en solpanel i papp, som inte genererar någon ström, men ser bra ut ändå.

Steve med Lloyden, en bil som jag skaffat från England.

Redan tidigt i mina experiment med modelljärnvägen, började jag fundera på användningen av en mikroprocessor för att ta tag i olika uppgifter på anläggningen. Inte för att det behövs utan för att det är roligt (se flera epistlar i boken).

När jag fick syn på munkarna tänkte jag direkt på Gösta Bernhard och Crazygänget - "Då tar vi tagelskjortan på, då tar vi tagelskjortan på".... En liten stegmotor som snurrar runt gubbarna och en liten dold högtalare som kör några strofer av den käcka melodin. Det skall vara en mikroprocessor till sånt!

Detta H0e jobb gjordes i huvudsak 2016 - 2017. Det kan snart bli dags att ta tag i det här igen. Jag har länge tänkt på det där kaffebordet med inbygd järnväg. Denna skulle passa där.

Denna sida senast uppdaterad 2020-11-03 ungefär kl. 11:01