Dessa sidor är i första hand tänkta som ett komplement till min bok Min Resa, som beskriver Järnbrott på 50-talet, resor med järnväg, flytten till München på 80-talet mm. Ett torskhuvud finns också med på ett hörn.

Det är vår uppriktiga förhoppning att på dessa sidor kunna förmedla intressant information från forna dagar, samt till viss del även fullständigt meningslös information som icke desto mindre kan ha ett visst värde i sig.

Senast uppdaterade sidor:

23.08.22 Ny sida Eftermiddagståget till Järnbrott Södra

23.07.17 Ny sida Hemma hos farbror Dracula

23.07.12 Ett utedass har sett dagens ljus

23.07.09 Ändrad referens till Kolingen

23.07.08 Tillägg bilder till modulbygget

23.07.08 Det italienska loket E626 i N-skalan

23.07.08 som det heter i mobilapparna: mindre bugfixar och förbättringar

Författaren växte upp i Järnbrott på 50–talet. Det var en underbar barndom, med grus, lerhögar och vattenpölar. Med galonbyxorna på kunde man plaska omkring i vattenpölarna och sitta fast i leran. Då fick mamma komma och lyfta loss.

Misstänksamhet fyller lille Klas tankar när mamma lyfter upp honom bak på cykeln för att cykla till Radiotorget och handla. Själv hade lille Klas en trehjuling. Med tre hjul kan man känna sig trygg, men att sitta upplyft på en jättestor cykel med bara två hjul.

— Kan du cykla? frågade lille Klas sin mamma.

Boken är inte en sammanhängande levnadsbeskrivning, utan fragment av minnen sammanställda i små epistlar. Författaren tar oss med på en resa i ord och bild, från det gamla Järnbrott och ut i världen. Med många fantastiska bilder får vi möta vardagen i Järnbrott, se hur det var att programmera en hemmagjord datamaskin (det hette så på 70-talet!), samt besöka platser som Bettyhill, Stykkishólmur, Birzebbuga, Le Noirmont uppe i Jurabergen, Borkum Riff, Andermatt och Prag i början på 80-talet. Från sitt hem i München gjorde författaren många härliga tågresor i Europa, långt innan miljötänket var på allas läppar. Några intressanta boktips, samt en hel del humor, som åtminstone författaren tycker är hyfsat roligt.

Hur fick man över huvud taget någonting gjort på den tiden, utan mobil, padda och sociala medier? Inte ens PCn var uppfunnen, bara en sån sak! Författarens far, Ragnar, ofta kallad Mr Taxi, var under en stor del av 1900-talet en känd, för att inte säga ökänd person inom taxi, och figurerar här och där i dessa memoarer, både som far och den centrala gestalten inom taxi i Göteborg och på riksplanet.

”Det var ett stort steg att flytta till München 1980, men jag tog det med en klackspark. Jag fattade väl inte hela vidden av vad jag gett mig in på. Men jag såg tydligt framför mig att här skulle resas! Många resor blev det”.

Efter succédebuten med boken Min Resa, kommer nu uppföljaren Breven från München där författaren genom åtskilliga brev och vykort berättar om hur det var att flytta till storstaden i sydtyskland i början av 80-talet. Med tåg kors och tvärs genom Europa, cafébesök och Kniv&Gaffel, dvs. restaurangvagnsresande, och en del cyklande, tar författaren oss med till lite annorlunda platser som t.ex. taket till domen i Milano, en natt tillsammans med mygg i Mdina på Malta eller ”The Little Oktoberfest” i München, hotellet i Olten där man plötsligt befann sig ute i köket, på jakt efter receptionen, eller första resan till Prag på det gamla 80-talet, en titt in bakom järnridån. Och författaren kom också till Rattenberg am Inn i Tyrolen!

När man cyklar går det alltid minst tre uppförsbackar på varje nedförsbacke!

."..plötsligt satt järnvägsentusiasten på sin levnadsresa – den som har tagit honom tur och retur Järnbrott"
424 sidor, många bilder, bättre tryck och finare papper, kort sagt en riktig tegelsten till ett hyfsat pris!
Kai Martin /nöjesreporter
Göteborg Direkt
"Boken är väldigt trevligt skriven"
Gunnar
Västra Frölunda Hembygdsförening
"Jäklar vad ambitiös du varit"
Barndomsvännen Staffan
"Denna gång har du överträffat dig själv"
Eva 1
"Tack för att du delat med dig av glimtar ur din livsresa - de har gett mig sköna lässtunder"
Eva 2
"Jag tycker om din bok, för du har inte bara raddat upp en massa händelser utan har delat med dig av dina funderingar kring dem. Det känns som om man är "med på tåget"! "
Eva 2
"Vi har redan haft mycket nöje av det vi läst"
Marie & Håkan
"Jag säger då det, du har verkligen fått till det, snyggt jobbat Klas."
På dessa sidor återfinnes ett flertal sk. clip-art bilder, som kommer från den fina samlingen Task Force Big Edition
Jan-Erik
© Task Force Clip Art
Fler clip art från samma bibliotek finns i boken. "Rolig läsning"
Ingrid
Denna webplats innehåller inga som helst störande kakor eller onödiga javascript, allt för att göra upplevelsen så bra som möjligt! Några webadresser finns angivna på dessa sidor, dock utan aktiverad länkning. Det har med osäkerheten och sårbarheten att göra. Användaren får själv knappa in de fem bokstäverna.

Denna sida senast uppdaterad: den 22 augusti 2023 ungefär kl. 14:57