Järnbrott i början av 50-talet

Grus, lera och vattenpölar, som det beskrivs i boken. Det var en underbar tid för oss små. Det fanns alltid något nytt att upptäcka. Tänk va skönt att slippa springa omkring med en mobil i handen hela tiden.

Det finns bara en liten kort smalfilm, dubbel-8, från den här tiden. Videofilmen skulle uppfinnas sådär 30 år senare. Dessa första bilder är från 1953. Läs mer om hur det var i Järnbrott på 50-talet, i boken, samt epistel Dubbel-8.

När de stora lastbilarna backade fram för att lossa sand, så gjorde vi likadant, naturligtvis. Lägg märke till att lille Klas inte trampade på pedalerna, han hade inte riktigt fått grepp om hur man använder en trehjuling. Säg så här, det går lika bra att sparka sig fram.

Markvågsgatan, som den såg ut ca. 1953. Lägg märke till husen i skogsbrynet, Kloans, en del av Järnbrotts by från förr. Dessa revs i mitten på 50-talet.

Vårt splitter nya affärshus, med fiskaffär och charkuteriaffär, Folke W Bengtssons speceriaffär och manufaktur och sybehörsaffär. Det var tider det. Min mamma tar trappan i några fjäderlätta steg. Och vi hade en brevlåda som tömdes varje dag, bara en sån sak.

Och på 50-talet kunde man t.o.m. filma med färgfilm. Det var dyrt. Det var stort. Det var farfar som skaffade en 8mm kamera i slutet av 40-talet, en Paillard-Bolex, och det var säkerligen han som stod för alla filmkostnaderna.

Det där med att lukta på blommor, det är inte bara Ferdinand som håller på med sånt!

Här finns också de enda, mycket få rörliga bilderna på lille Klas egen morfar. Det var han som åt wienerbröd, se epistel Morfar i boken. Han var här ungefär 74 år. Under sitt verksamma liv var han en mycket skicklig skomakare.

Tomten kom trofast varje år. Han bankade i väggen med sin käpp och slog på fönsterrutan. Lille Klas blev alltid lika rädd och sprang vettskrämd upp till morfar och gömde sig under det stora bordet. Men tomten visade sig vara ganska snäll, trots allt, och hade alltid en stor, välfylld julklappssäck över axeln när han kom.

Jul och födelsedagar finns närmare beskrivna i boken.

Denna sida senast uppdaterad 2020-10-25 ungefär kl. 17:30