Andermatt

ligger ganska centralt i Schweiz. Här möts den nord-sydliga järnvägen, Gotthardbanan, och den öst-västliga Glacier Express. Men naturligtvis inte på samma höjdnivå. Den gamla Gotthardtunneln börjar vid Göschenen på ca 1100 m.ö.h. och där ovanför ligger Andermatt på ca. 1500 m.ö.h.

Bilderna är från cykelresan 1978. I episteln Globetrotter, beskriver jag i boken, mödorna med att ta sig uppför den gamla landsvägen till Gotthardpasset. Att sticka ut huvudet ur tältet på morgonen i Andermatt, var en upplevelse! Å så mycket frisk luft!

I Andermatt, som i alla andra små städer i Schweiz, finns många små trevliga hotell, restauranger och caféer.

På hotell 3 Könige & Post har jag bott några gånger. Här stannar postdiligensen på väg upp mot Gotthard.

Ibland blir det vinter och då är det mörkare, kallare och en hel del snö. Det finns flera fina skidområden på alla sidor om stan, men det är ingen stor skidort. I boken beskriver jag vad som kan hända när man skall ta tåget upp till en av skidbackarna, jag tror det var en svart pist.

Dessa gamla filmbilder är från början av 80-talet. När man tar tåget från Andermatt ner till Göschenen, passerar man en ravin och den gamla stenlagda gata som jag stretade uppför, Teufelsbrücke, samt den nyare landsvägen.

Detta var februari 1983

Linbanan från Andermatt, går upp till Gemsstock, 2961 m.ö.h.

På stora bilden till vänster ser man tydligt hur ett litet rött tåg stretar upp för den branta backen, i zick-zack... Med skipass åker man också behändigt med tåget halvvägs upp på berget till vänster.

Denna sida senast uppdaterad 2020-11-12 ungefär kl. 13:40