Intryck från en resa i DDR 1983

Här kunde man slinka in och ta sig en öl för en billig penning. En halvliter för 35 öre får väl sägas vara ett hyfsat pris. Det gällde ju att göra av med dagsransonen av östtyska Mark, jag tror det var 20 eller 25. Med tanke på att det inte fanns någonting att köpa, så fick man försöka dricka och äta upp pengarna, men även det var svårt. Menyn på restaurangen var tunn och det som fanns var billigt.

Huvudgågatan genom Liepzig. Lägg märke till alla nyanser av den gråbruna färgen. Nu ter sig denna gågata som vilken gågata som helst i en modern tysk storstad. Jag har varit där flera gånger sedan vändpunkten och all den gråa färgen är utbytt mot "glas och betong".

En rundresa med dampf (ångtåg) i södra DDR. Där fanns många entusiaster från väst men även många inhemska tågvänner. På 80-talet kunde man fortfarande uppleva många reguljära tåg med de stora ångloken.

Några intryck från Leipzig. Ofta var det huvudgatan och torget med kyrkan, som var renoverat och hyfsat modern. När man kom in på första tvärgata, 100 meter från torget, så började förfallet visa sig.

Till vänster, slottskyrkan i Lutherstadt Wittenberg, där Luther lär ha spikat upp sina teser på kyrkdörren. Storkyrkan vid torget, där Gustav II Adolf vilade sig efter slaget vid Lützen, 6 november 1632. En stenplatta i kyrkan påminner. Uppifrån slottskyrkans torn ser man hela Wittenberg. Lägg märke till alla gråa, rödbruna nyanser en hyfsat solig dag. Brunkol.

Borgen uppe på en klippa i den lilla staden Eisenach, helt nära gränsen till BRD, Bundesrepublik Deutchland. Även här bodde och verkade Luther på sin tid.

Denna sida uppdaterades senast 2020-10-29 ungefär kl. 12:37