Dresden

Dresden är en vacker stad. Jag besökte Dresden i början av 90-talet, strax efter återföreningen. Då fanns fortfarande en hel del ruiner kvar sedan början av 1945 då Dresden jämnades med marken. Sedan besökte jag Dresden 2013, på sensommaren. Tidigare det året hade floden Elbe svämmat över och satt stora delar av staden under vatten.

Frauenkirche

Under hela tiden från bombningarna 1945 till början av 90-talet, under hela DDR eran, låg bara en stor stenhög på platsen. Sedan har man sorterat all sten och börjat bygga upp hela kyrkan med så mycket originalsten som möjligt. Ett mastodontjobb! När jag var där i oktober 2013 stod kyrkan där igen, som ny.

Slottskvarteret i gamla stan, restaurerat och återuppbyggt till den forna glansen. Till höger den öppna platsen ut mot floden och i bakgrunden Semperoper. Där såg jag Czardasfurstinnan, med alla fina melodier av Kalman.

Många hus restaureras fortfarande. Jag var aldrig i Dresden på 80-talet, men i Leipzig och flera andra mindre städer, och det såg inte så roligt ut. Ofta välputsade fasader vid torget, men bara några kvarter längre bort låg ruinhögarna kvar.

De käcka fotgängar signalerna från DDR-tiden finns fortfarande kvar på många håll.

Många husfasader har stått under hela DDR-tiden och sakta förfallit. Här, 2013, fortfarande den smutsbruna DDR-färgen.

I Dresden finns den stora fina Semperoper vid slottet. En bra bit från centrum finns så en mindre byggnad, Staatsoperette. Där såg jag denna gång "Eine nacht in Venedig" av Johann Strauss, med bl.a. den underbara "Gondolsången".

En restaurang vid brofästet där jag satt en eftermiddag ute i parkserveringen, läppjade på ett gott Sachsiskt vitt vin. Bara några månader tidigare, försommaren 2013, svämmade Elbe över ordentligt. Vattnet stod meterhögt inne i restaurangen vid brofästet. Man kunde se randen efter vattnet mitt på väggen.

Ångbåtarna går från kajen inne vid slottet...

...och när man passerar broarna, så fäller man skorstenen.

En sån här mekapärr kan man råka ut för om man är i Dresden!

Den här bergbanan är inte lång, men desto mer originell.

Så får man väl inte bygga? Tänk om någon slår sig i huvudet?

Denna sida senast uppdaterad 2020-10-29 ungefär kl. 12:14