En resa till några spännande platser i Europa år 2007

En resa som görs tillsammans med en god vän, Hr Johansson.

Med spännande platser menas Glasgow, Dublin, Carcassonne, Arles, Avignon, Beaune, Dijon, Metz, Luxemburg, Cochem.

Bilden på fabbron är tagen av Hr Johansson

— Va håller fabbron på med?

— Jo farbrorn fotograferar en mur

— Vaffödeför?

— Ja, de e svårt att säga. Han gillar väl att krypa omkring, kan jag tro.

— Gör han alltid så?

— Vad menar du?

— Sitta så där hopkröpen och löjla sig!

— Det är en väldigt låg mur, duvet

— Men hallå eller, det ser lite korkat ut....

Ja, den där muren finns vid Cochem Bahnhof utefter floden Mosel, se bilder i boken sid.110.

Jag cyklade förbi här på 70-talet. Nu blev det ett glas vitt vin och en promenad i väntan på nästa tåg. Man kan naturligtvis fotografera annat än murar, men detta var i studiesyfte, bildbevis till modelljärnvägen. Alltid bra att veta hur det ser ut i verkligheten när man bygger å så.

Nuits-Saint-Georges, Bourgogne i maj 2007. Här ligger den ena berömda vingården efter den andra. Den här trakten cyklade jag också igenom på väg söderut, mitten av 70-talet, och stannade vid en trottoarservering för att prova ett glas av traktens vita. Man får ta det med andakt. När jag passerade den lilla trevliga staden Beaune, fick jag se Vinoteket.

Drygt 30 år senare får vi se Vinoteket igen, jag och Hr. Johansson. Vi kliver in och får köpt oss var sin vakuumpump! Ett oumbärligt redskap.

Arles i södra Frankrike. Det var här som Vincent van Gogh målade en bro. Och den måste man ju bara ha sett på riktigt, en gång i livet.

Den berömda bron i Avignon i södra Frankrike, vid Rhônefloden.

Sur le pont d'Avignon.... som det står i visan.

Den pampiga entrehallen på hotellet i Carcassonne, södra Frankrike 2007

Matbilden är tagen av Hr Johansson

Staden Metz i östra Frankrike, en utsökt köttbit med läckra tillbehör och sås som smakar mmmm.... eller nånting ditåt.

Det var här som kyparen kom in med rödvinsflaskan i en ishink, som om det var champagne. Jag blev tvungen att förklara att vi i Sverige får lära oss att rödvin skall vara rumstempererat eller källarsvalt, medan vitt vin skall vara kallt. Kyparen fnyste märkbart och man såg hur han tänkte "vad vet svenskar om vindrickande". Så förklarade han att det beror helt på vad man äter och vilket vin man förser sig med. Till denna köttbiten, menade han på, var det perfekt med ett kyligare rödvin. Och visst hade han rätt.

Denna sida senast uppdaterad 2020-10-25 ungefär kl. 16:35