ustav II Adolf

dog som vi alla vet 1632 i Lützen, i novemberdimman. När man ändå är i Leipzig, som jag var, oktober 2013, så kan man lika gärna ta en titt på monumentet som finns en bit från den lilla stan. Man tar spårvagnen i sydvästlig riktining och byter till buss. I den lilla staden Markranstädt byter man igen till en mindre buss som sedan skramlar iväg på den långa raka landsvägen Gustav-Adolf straße. Eftersom jag var den ende passageraren satt jag därframme bredvid föraren. Man kliver av bussen vid hållplatsen Gustav Adolf denkmal, bara några hundra meter från själva Lützen.

En enkel sten med inskriptionen GA 1632 och ett litet kapell. Det är allt. Och så det där med "historiens vingslag" som tränger sig på. Nu var det bara oktober och inte dimmigt, men lite rått i luften från fälten runt omkring.

Fälten på andra sidan Lützen skulle kunna vara platsen där slaget stod. Det är inte utan att man känner en krypande känsla i kroppen och lyssnar man riktigt noga, tycker man sig höra kanonmuller i fjärran. Men det kanske bara är en gammal DDR lastbil.

Överallt i den lilla staden möttes man av Gustav Adolf i olika skepnader.

I boken berättas lite mer om Lützen, och mötet med en nyfiken man...

En gammal landsväg går genom den lilla stan, förbi kyrkan och torget. Ett gammalt slott ligger också centralt, Schloß Lützen, där det skall finnas en stor modell över det berömda slaget vid Lützen.

Denna sida senast uppdaterad 2021-05-21 ungefär kl. 10:44