Några tåg och lok som jag mött under åren.

I den lilla staden Nyon, nära Geneve, börjar en liten järnväg Nyon-StCergue-Morez som letar sig upp i Jurabergen. På senhösten i början av 80-talet hade man "öppet hus" i verkstäderna. Efter en titt i verkstan, köpte jag en ToR Saint Cergue, 1:a kl. Lägg märke till den lilla första klass kupén! Hela motorvagnskorgen är ett träbygge. I andra klass var det träbänkar, men i första fanns ett par fina gamla sköna fåtöljer som stod lösa på golvet, röd stoppning.

Jag fick också köpt en meningslös souvenir, 4 billiga vinglas. Lägg märke till "billigstämpeln", den tjocka ringen upptill, där läpparna möter glaset!

TGV - Frankrike

Det var också i början av 80-talet som jag träffade TGV för första gången, på Gare de l'Est i Paris, för en trip till Dijon. Jag gillar den första versionen i orange och vitt. Till höger lämnar ett dubbelt tågset, 16 vagnar. Det är mäktigt. Det var på den tiden då SJ körde sina RC lok med sådär 160 km/tim. Man lutar sig tillbaka i sätet på TGV i Paris, och några mil utanför stan, börjar lokföraren trycka lite lätt på "gaspedalen" och man trycks fast i sätet! Jag satt i första vagnen och hörde hur "efterbrännkammaren" gick igång. Det är inte utan att man blir lite imponerad första gången. Nu är det ju vardagsmat, ICE i Tyskland kör över 250, i både Spanien och Italien har man snabbtåg, i Kina har man byggt flera hundra mil snabbjärnvägar de senaste 10 åren. Om 30 till 40 år får vi väl snabbtåg här i Sveriege också. Det skall ju utredas först.

På stationen i Avignon i södra Frankrike, i väntan på ett norrgående TGV, kommer ett södergående susande. Tyvärr sitter ett högt staket emellan. Det är bra tryck i det tåget, jag hann att få igång kameran. Åtta vagnar och två lokenheter passerar på mindre än 4 sekunder!

ÖBB - Österrike

Den tyska varianten, det gröna E194 var på 80-talet stationerad vid München Ostbahnhof. Här vid München Hbf kunde man dock rätt ofta se den österrikiska versionen 1020 i en rödorange färgton. Detta lok körde ofta ett mindre lokaltåg från Innsbruck till München. Jag har åkt med.

FO - Schweiz

FO, Furka - Oberwald Bahn, körde fortfarande med det klassiska balkongloket, HGe 4/4 I långt in på 80-talet. Här en bild från sensommaren 1981, en av de sista tågturerna genom den gamla Furkatunneln. Hela bergsträckan stängdes på vinterhalvåret. Med fem till sex meter snö här uppe, var det omöjligt att köra. I samma veva var den nya tunneln klar, längre ner i berget.

SBB - Schweiz

TEE fanns tidigare. Trans Eoropa Express. Fina och lyxiga saker läggs ner, för att folk vill ha billigare och enklare ting (se bara på restaurangvagnens historia i Sverige!).

RAe Tee II Gottardo var ett mycket fint tågset som körde mellan Zürich och Milano på sin tid. Detta är de enda filmbilder (super-8 smalfilm) som jag har av originalet. Jag befann mig i Bellinzona på sydsidan av Gotthardpasset, när jag plötsligt fick se det komma smygande.Jag har åkt med det åtminstone två gånger. Det står lite mer i boken om RAe Tee II.

En gammal maskin, Ae3/6. Denna och en liknande Ae4/7 kunde man se överallt i Schweiz på 80-talet. Den schweiziska firman HAG tillverkade en fin modell av Ae4/7 i N-skalan redan på 80-talet.

Och när man försöker efterlikna verkligheten i skala N, ställs man inför diverse problem. Verkligheten ser sällan ut som modellen, eller tvärt om.

Ae3/6 II

BLS - Schweiz

Bern - Lötchberg - Simplonbahn med den gamla tunneln som mynnar ut mitt på bergväggen med ett avsevärt stup ner till Rhônedalen. En vacker resa ner mot Brig. Förr kunde man beskåda flera av de gamla fina loken, som t.ex. Ae 6/8. Jag fick filmat en i början ab 80-talet i Interlaken.

Det är intressant att se de här gamla loken i verkligheten, men minst lika intressant att se dem på den lilla anläggningen.

BLS Ae 8/8 är ett annat exempel på gammaldags lok. Det lär inte ha funnits så många av denna typ och nu är det tveksamt hur många som finns kvar.

Jag fick givetvis tag på ett sådant i N skalan, när det ännu fanns tillgängligt. Hobbytrain gjorde flera mycket fina modeller på 80-talet.

Denna sida senast uppdaterad 2020-11-08 ungefär kl. 16:08