Med RhB (Rätische Bahn) över Albula

En resa med RhB från Chur till St. Moritz är väl investerade pengar. En middag i den lilla gemytliga restaurangvagnen hör också till. Denna lilla film är tagen i maj 1982, bildkvaliten är därefter.

När man passerat Bergün på väg uppåt, börjar det slingra till sig i mesta laget. Man får passa sig så man inte sticker gaffeln i örat när man plötsligt får se tunnelöppningen som man alldeles nyss åkte in i, passera strax nedanför, till vänster....

... och samtidigt, uppe till höger skymtar man en järnvägsbro till, och en tunnelöppning osv. När man betänker att dessa cirklar inne i berget, delvis ovanpå varandra, höggs ut för över 100 år sedan, så får man lite att fundera över. Och hur var det nu med såsen som sakta lämnar köttbiten och glider ner i knät? Skall man koncentrera sig på den goda maten eller scenen som utspelar sig utanför fönstret. Och det goda schweiziska rödvinet, som bekvämt befinner sig i det lutande glaset! Se epistel Kniv & Gaffel, sid. 270 i boken.

Om man istället för mat, tänker sig att fotografera, så får man det ganska svettigt, för det är svårt att hålla reda på vad som händer på båda sidor om vagnen.

Färden fortsätter sedan med Berninabanan, som går upp mot Berninapasset och sedan ner till Tirano i Italien. Den lilla filmen ovan, slutar innan vi hunnit fram till den verkliga sevärdheten, Brusioviadukten. Detta beror helt enklet på att det fanns så mycket spännande att filma på vägen upp, så när tåget kom fram till den magnifika viadukten, så var filmen slut. På 80-talet hade man en liten filmkassett, 15 meter film som varade knappt 3 minuter, inga SD-kort som räcker till flera timmars HD filmande.

Denna sida uppdaterad senast 2020-12-13 ungefär kl. 10:55