Jag har funderat

på det här med att filma. Jag såg farfar filma med sin fina Paillard-Bolex när jag var liten, och jag fick min första filmkamera när jag var 15 ungefär. Den gamla smalfilmen var ju i format 4:3, standard förr i tiden, se gamla Chaplinfilmer.

På äldre dar, så har jag ofta undrat över varför alla som filmar med mobilen gör såna där smala, höga filmer? Riktig smalfilm var ju ändå mera fyrkantig. Eller är vi på väg tillbaka till smalfilm? Jaba undrar.

När jag filmar tänker jag Cinemascope! Vida vyer! Panorama! När jag var i "bioåldern" på 60- och början av 70-talen fanns det massor av biografer i Göteborg, å så kom ToddAO! Ett riktigt maxat filmformat. Man byggde om den redan jättestora biografen Draken vid Järntorget. Där såg jag filmen "Så erövrades vilda västern" med denna jättestora nya filmduk, säkert dubbelt så bred som förut. Det var stort. De stora långfilmerna på den tiden, var ju riktiga långfilmer. Så långa att man fick ha en bensträckarpaus mitt i filmen. Intermission! Ja du fattar.

Med en smalfilmskamera var det inte så lätt att filma. Dagens 16:9 format fanns bara inte. Man var låst vid det lilla 4:3.

F.ö. bilden ovan är från en cykeltur i norra Danmark 1976, Skagen och däromkring. Göteborgs Studentkår ordnade en cykeltur och jag var med. Vi är här på sandstranden vid Nordsjön.

Och jag undrar bara, vem fan är det som har kommit på att man skall lägga in en suddig, lite större version av den mobila smalfilmen där bakom? Suddigt och oroligt! Och oroligt är bara förnamnet. Detta ser man allt oftare nu för tiden. Någon filmar en olycka, vilket också har blivit populärt, och man ser bara en bråkdel av händelserna. Resten är brokig suddighet. När man nu har en widescreen i mobilen, varför inte filma widescreen då?

Så har vi alla turister som filmar och fotograferar med en padda uppsträckt framför sig! Och hur coolt e de? Förr var det på allvar, ingen autofokus, ingen möjlighet att se vad man har filmat förrän tre veckor senare, ingen möjlighet att skruva upp ISO till 6400, inget skärpedjup och ingen möjlighet att filma mer än ca. 3 minuter. Och nästan omöjligt att filma inomhus.

Se hela denna film från vänstertrafikens dagar.

Men jag hittade i England, en Anamorfisk lins att sätta på framför linsen på filmkameran. En tung pjäs med mycket glas i. Det var inte helt lätt att få dit den. Jag gjorde en stabil hållare av aluminium. Denna lins hjälper till att trycka ihop det man filmar.

Det riktigt fiffiga är att man sedan sätter samma lins frampå projektorn och där hjälper den här mojängen till att dra ut bilden igen. Man får då skaffa en mycket bredare filmduk. Den hittade jag på en liten bakgata i London.

Denna sida uppdaterad senast 2021-01-17 ungefär kl. 17:35