NOSTALGI


       

Dorothea Hertzberg var på hela 1900-talet den ledande modedrottningen här i Sverige. The Grand Old Lady, som hon kallades i media, var också känd på hela kontinenten. Hon föddes i Tyskland år 1900 och avled 1992 här i Sverige på Lidingö där hon var bosatt. Alltså blev damen 92 år gammal men levde nattklubbsliv med unga vackra män ända fram till sin död.

Dorothea kom till Sverige under andra världskriget som judisk flykting. Hon startade då en textiltillverkning av löskragar och lösmanschetter. Företaget växte och tillverkning av blusar satte fart som därefter växte till produktion av allt inom lätt damkonfektion under namnet DeHå.


       

      1968

När jag som 16 åring sökte sommarjobb hos DeHå AB som företaget hette, tillverkade man allt inom lätt damkonfektion.

Sommarjobbet varade i 12 år. Alltså blev jag fast anställd och började ganska snart på modellavdelningen.

Fick under alla dessa år gå männekäng på företagets årliga firmafester, som var höjdpunkten på året för alla Katrineholmsbor, för då kom ju The Grand Old Lady till den lilla staden.

Dorothea älskade paljetter och glitter men det förekom ej i kollektionerna men i mängder på henne själv.


        Här ovan och nedan följer några smakprov på hennes modeller genom tiderna som jag visade då.

         1970         1972         1974         1976

www.gunillaponten.com
"Livet är för kort för att man inte skall glädja sig själv och andra"
     ~ Gunilla Pontén ~
Gunilla Pontén har jag också arbetat för. Roliga tillbehör är hennes signum. Hattar, mössor, scarves, specialdesignade smycken, väskor och t ex halvvantar.

Den tiden var nog den roligaste i min yrkeskarriär men samtidigt den tuffaste och mest stressiga. Jag var anställd som platschef för tillverkning av damkonfektion. Vi var en arbetsstyrka på åtta personer inhyrda hos ett annat textilföretag i Katrineholm. Gunilla har höga krav på kvalitet och jag fick ihop ett gäng med goda kunskaper. Det fanns många arbetslösa sömmerskor att välja på eftersom DeHå hade lagt ner sin tillverkning.


        Startsidan