TRÄD, BUSKAR OCH VINRANKOR

 Sidan senast uppdaterad  2015-05-18 16:19

Startsidan Vi bygger en trädgård Rosor, Kaprifol och Klängväxter Klematis Perenner Gästbok I Växthuset/Bevattning

 

Med tanke på att vi haft "otur" med vissa av växterna som vi planterade förra året så har jag tagit reda på vad som gäller angående garanti på växter.

Bytesrätt - på plantor!

Spara kvittot och köp E-märkta plantor – ett säkert sätt att köpa växter.

Vid all handel av lösa saker, som säljs av en näringsidkare till en privatperson, gäller konsumentköplagen. Som lösa saker räknas även alla slags växter och fröer. Lagen ger kunden tre års skydd mot ursprungliga fel, men det är kunden, som ska göra sannolikt att felet funnits redan vid köpet.
Ett gott råd, till alla som köper växter, är därför att spara kvitton med växtnamn, skötselråd och planteringsinstruktioner. Har man följt alla anvisningar och växten ändå dör, är chansen då mycket större att kunna reklamera med framgång.

I konsumentköplagen står det att en vara är felaktig om den inte är tjänlig för sitt ändamål. Omtolkat till växtvärlden innebär det att en handelsträdgårds växter bör vara härdiga i omgivningarna.

Många handelsträdgårdar lämnar en speciell garanti, vanligtvis under tre månader, utöver det skydd som konsumentköplagen ger. Då är det säljarnas uppgift att bevisa att garantin inte gäller, om de ska slippa att gottgöra missnöjda kunder.  Vid vissa tvister, främst när det gäller betalning och felleveranser, kan man göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden. Där handläggs ärendet, vilket kan ta upp till ett halvår, och sedan får man en rekommendation, som handeln brukar följa.

Ursprungslandet viktigt
När vi gick med i EU, fick vi inte ha klimatanpassning som krav för import. Det har fått till följd att övriga EU-länder exporterar växter hit utan att vi vet om de passar här. Ansvaret vilar helt på försäljare och företag, som handlar med växter, och det är upp till oss konsumenter att ställa krav. Om man medvetet säljer växter, som inte klarar traktens härdighetskrav, måste man informera om det.

Det finns ett säkert sätt att köpa växter, som är producerade från svenskt växtmaterial, och det är att köpa E-märkta plantor. E-märkningen innebär att de har tagits fram av en expertgrupp vid Elitplantstationen och bedömts som bättre i fråga om härdighet, växtsätt eller sundhet än annat jämförbart växtmaterial.

När växterna inte håller det som lovats:

• Kontakta försäljaren och diskutera problemet.

• Kommunernas konsumentvägledning kan ge information och  hjälp vid tvister.

• Allmänna Reklamationsnämnden, www.arn.se
08-555 017 00 (kl 9–12).

• Vid köp från annat EU-land: www.konsumenteuropa.se  08-429 07 80.

 

Valnöt (Juglans mandshurica)

Början av maj 2010   11 Juni 2010   5 Augusti 2011
Valnötsträdet tappar alla sina blad under senhösten. Vi har inte sett någon tillstymmelse till frukt ännu, vi vet inte när trädet planterades.   Nu börjar det se ut som ett träd igen när alla blad vuxit ut, det finns en mängd nya skott vid bladbasen.   Den har vuxit riktigt bra i sommar, är minst 2,5 meter hög och har brett ut sig bra.
   


 

Klot Rönnen

Juli 2009

 

2 Maj 2010

 

20 Maj 2010

Klot rönnen innan den flyttades till baksidan   Klot rönnen sista april 2010, flyttad till baksidan på tomten   Bladen har slagit ut fint och flera blomklasar syns.

   


 

Klot Robinia

September 2009   25 April 2010   6 Augusti 2011
Två av de tre Klot Robinia som vi planterade, denna sorts träd är en ny erfarenhet för oss, ingen i Stockholm hade dom vad jag vet. Jag tror att man skall plantera dom på försommaren och INTE på hösten!   Nu den 2: Juli 2010 har samtliga Robinias kommit igång och fått flera nya grenar med blad på.   Denna vår började våra Robinior att få blad riktigt tidigt, och nu i Augusti har alla tre fått fylliga och stora  kronor.

   


 

Plommon trädet (Viktoria)

Juli 2009   25 april 2010   2:a Juli 2010
Trädet fanns planterat innan vi flyttade hit, det har blivit lite underligt beskuret av förre ägaren som klippte lite då och då när det var mycket löss på bladen.   Har börjat på att få lite knoppar   Har fått lite blommor, plommonträdet gav rikligt med plommon förra året så det blir väl inte så mycket plommon i år.

   


 

Äppelträdet

Augusti 2009   31:a Maj 2010   maj 2015
Nu har det flera äpplen, trädet är ympat med tre olika sorters äpplen, tyvärr vet jag inte vilka sorter den är.   Nu står äppelträdet i full blom, det slår mig plötsligt att jag har inte sett några bin i trädgården ännu, är det för kallt för dem eller finns det inga bin här i området?   I full blom

   


 


 

Våra Silverpilar

25 april 2010   21 maj 2010   3:e Juli 2011
Träden sattes i september år 2009   Efter att denna bild tagits så toppade vi de båda pilarna för att försöka skapa en runda kronor.   Våra silverpilar klipptes tillbaka lite i våras och kronan har nu blivit lite rundare och buskigare.

   


 


 

Vinrankan Himrod vid uteplatsens spaljé

21 Maj 2010   18 Juni 2010   30:e Juli 2011
Nu har knopparna börjat på att svälla ordentligt, tanken är att vinrankorna skall få klänga upp på spaljen.   Vinrankan är på god väg upp, en dryg meter hög, skall spara mer av rankorna till nästa år.   Jag flyttade syrenbuskarna till bersån och nu får vinrankan mer sol och kommer att utvecklas bättre, tanken är att låta den klättra längs spaljéns överliggare

   


 

Vinrankan Himrod vid baksidan på gårdshuset

25 april 2010   21 maj 2010   16 Juli 2010
Den här vinrankan planterades september 2009, har vuxit riktigt bra och är något tillbaka skuren nu   Även vinrankan vid kortsidan på gästhuset har börjat på att skjuta fart, en ranka blöder rätt bra då jag tyvärr klippte ner det lite för sent.   Vinrankan har vuxit enormt och har flera sidoskott, ser inga blommor ännu.

   


 

Bornholmsfikonet vid baksidan på gårdshuset

25 april 2010   25 april 2010   24:e September 2010
Har även en planta inne i växthuset och denna som är planterad ute vid baksidan på gårdshuset, gårdshusets baksida är den mest skyddade delen av tomten. Plantan har ännu inga knoppar.   Fortfarande syns inget "grönt" på fikon trädet, de gröna löven hör till Clematis Potaninii.   Fikonträdet som står permanent planterat ute har nu vuxit upp igen efter nerfrysningen i vintras, det blev inga fikon detta år, hoppas nu bara att den kommande vintern blir mildare.

   


 

Citron trädet

16:e januari 2011   16:e januari 2011   16:e januari 2011
Citronträdet är nu ca: 1,5 meter högt och vilar nu inne i gårdshuset där vi håller en temperatur av ca:10 grader. Vi räknade till att det har 16 citroner varav en är gul. Skall forma det så att det ser ut som ett träd.   En närbild på några av dom gröna citronerna   Här kan man se ytterligare tre stycken, dom är dock jättesvåra att upptäcka bland de gröna bladen, man måste fota med blixt för att dom skall framträda

   


 


 

Prunus Laur. Etna & Rotundifolia (Båda är Lagerhägg)

Fick tyvärr inte tag på samma sort, vänstra bilden är Etna och den i mitten visar Rotundifolia, Etna är mycket mer frostkänslig och bladen är något ljusare än på rotundifolian, i verkligheten är inte det så stor skillnad i färgerna som på dessa bilder.

26 April 2010   16 Juli 2010    
Vintern var otroligt hård och mycket blåst som tog hårt på de vintergröna lagerbuskarna, många blad vissnade och dom ser ganska tilltufsade ut.   Lagerhäggen hade det tufft i vintras och den såg inte rolig ut i våras, vi klippte dock tillbaka den kraftigt och den har svarat fint med nya frodiga gröna blad.    

   


 

Syren buskar

26 April 2010   23 Maj 2010   9 Juni 2010
Bild tagen i slutet av april, syrenbuskarna har precis börjat på att knoppas        

 

     

 


 

Hibiskus

(vi har två olika sorters hibiskus, "Ardens" och "’Oiseau Blue’)

26 April 2010   10 September 2010   10:e September 2010
Nu i slutet av april första året efter planteringen, kan inte se några knoppar ännu.   Hibiskusen Ardens hade växt lite bättre och den kom med fler blommor, blommorna varierar lite i färg från rosa till lila.   Nu har vi fått de första blommorna på Oiseau Blue Hibiskusen, viflyttade den till rabatten vid Valnötsträdet så den stannade i växten ett tag.

   


 


 

Fargesia murieliae (Bergbambu Super Jumbo)

2 Maj 2010   31 Maj 2010    
Bambun planterades under hösten 2009 , den skall kunna bli upp till 3-4 meter hög. I så bäddarna  bakom bambun så har jag sått dill, sallad, olika salladslökar och purjo.   Svårt att säga om Bambun har vuxit något, den ser iallafall grön och frisk ut.    

   


 

Olea europaea (Olivträd)

30 April 2011        
Äntligen har jag fått mitt efterlängtade Olivträd, ett stort och fint exemplar från Ystad Handelsträdgård, det skall stå i kruka och måste tas in i gårdshuset under vintern.   Lite svårt att se Olivträdet bland all annan grönska, det har stått inne i växthuset under vintern och det fungerade alldeles utmärkt, tappade inga blad alls så det var tillräckligt ljust där.    

   


 

Prunus Persica (Persikoträd)

30 April 2011        
Persikoträdets blommor, bild från nätet, vårt införskaffades i April 2011. Står i kruka ännu i väntan på en varm plats att planteras på.   Skaffat ett nytt persikoträd då det gamla inte klarade att övervintra, har planterat detta i en stor kruka så att jag kan ställa in det i växthuset under vintern.    

   


 

Pyrus Pendula (Silverpäron)

14:e Maj 2011   18:e Maj 2015    
Nyplanterat Silverpäron, nordens Olivträd!        

   


 

Philadelphus Virginal (Kamelia Schersmin)

22:a Maj 2011        
Nyplanterat        

     


 


Startsidan Vi bygger en trädgård Rosor, Kaprifol och Klängväxter Klematis Perenner Gästbok I Växthuset/Bevattning

 

vBulletin stats