Skötselråd

Dina smycken är till för att användas och mår bäst av det!
Tänk dock på att dina smycken inte gillar fukt/vatten (så förvara dom inte i badrummet!), duschcreme, tvål eller parfymer.
Ta på dig ditt smycke sist om du använder parfym, så parfymen ”hinner lägga sig”.
Silverpläterad metall skall endast putsas försiktigt (inte gnuggas) då lagret silver annars lätt kan nötas bort.
Är smycket smutsigt så doppa det i ljummet vatten med diskmedel i. Skölj sedan och lägg det på en torr handduk för att lufttorka.

Missfärgad metall beror oftast på hanteringen av smycket.  Ett stort problem är att vissa människor (tack och lov väldigt få) utsöndrar ämnen i huden som gör att metall missfärgas. (det kan delvis bero på vissa mediciner).
Det kan i extremfall röra sig om några dagar innan ett smycke är missfärgat och fult. Det är dock inte så vanligt. Det är tyvärr inget att göra något åt att det blir så.
Har man ett favoritsmycke som är t ex silverpläterat så kommer basmetallen, dvs den underliggande metallen, förr eller senare att nötas fram och synas. Då finns tyvärr ingenting att göra. Om man följer skötselråden kan man behålla smycket fint mycket längre!

Det är vanligt att silverpläterade smycken (främst kedjor) får en gulaktig ton och det beror ofta på var och hur smycket är förvarat. Använd tätslutande påsar till dina smycken när de inte används. Då håller de längre och repar inte varann.
Om smycket blivit missfärgat prova att doppa i diskmedelsvatten (se ovan). Man kan prova silverrengöring men det finns risk för att det inte fungerar eller t.o.m. blir värre då all metall reagerar olika med olika rengöringsmedel. Prova gärna på en mindre synlig yta först!

Så tänk på detta så förlänger du livslängden på ditt smycke:

●   Använd aldrig smycket vid kontakt med vatten. T ex disk, bad, dusch och tvätt.
●   Förvara inte dina smycken i t ex badrum där det är fuktigt. De kan lätt missfärgas.
●   Ta av dig smycket när du tränar.
●   Tänk på att dina smycken inte tycker om hudlotion, parfym, hårspray eller andra kemikalier.
●   Förvara dina smycken separerade från varandra i tätslutande påsar.
●   Tänk på att sötvattenspärlor i starka färger är infärgade och kan färga av sig på hud eller ljusa textilier.

Lycka till med ditt smycke!