Stolpe Clematis Gladiolos Digitalis Digitalis Anemon


AGGES KOLONISTUGA

Kolonistugan 2015

Under de fem år som jag har haft min stuga, har jag varken hunnit måla om stugan eller bygga en ny altan, trots att jag är pensionär. Vad ska man säga om det?
Ett litet förråd har jag i alla fall låtit bygga samt satt upp hängrännor och ett nytt staket runt tomten. Och så har jag lagat en murken yttervägg. Höll på att glömma att jag monterat en snygg, enkel, billig och fiffig grind som inte krävde några karlakrafter alls.

Inomhus Inomhus

Om jag nu inte har gjort så mycket jobb på utsidan av huset, har jag gjort desto mer på insidan. Lagt in nytt golv, målat tak och väggar och spikat upp pärlspont i halva stugan.
Compact living är konsten att göra sig av med allt onödigt eller så får man vara rackarns finurlig och komma på bra förvaringslösningar. Ikeas hyllserie Gorm är en smart sådan, men den säljer de inte längre.

Tro det eller ej men nu är stugan ommålad och på sensommaren 2016 blev den nya altanen färdig. Observera kattgrinden ovanför trappan. Den är byggd efter samma modell som tomtgrinden, men nu med Biltemas rostfria armeringsnät med mindre rutor. Även plastglasen på framsidan hittade jag på Biltema.

Hösten 2017 stod jag till slut inte ut längre med allt regnande och kontaktade Pensionärspoolen i Ale, som skickade ut en hantverkare för att bygga tak över altanen. Fem dagar senare var plasttaket på plats. Dessförinnan hade jag målat den gröna takplåten svart, vilket gav en helt ny karaktär åt stugan. Hur snyggt som helst.

Nyttiga länkar:

plupp Anlita hantverkare

plupp Bygga hus

plupp Hantverkarformuläret

plupp StyleRoom - inredning

plupp Svenska loppisar

Trädgårdsbestyr

Pion

Ända sedan slutet av 1970-talet har jag flyttat med mig en doftpion till alla ställen dit jag flyttat. Har jag inte haft en egen trädgård, har den varit inhyst hos någon kompis. I år blommar den för första gången på jag vet inte hur länge med en enda blomma. Det är lycka!

En trädgård utan syrener, pioner, lupiner, ringblommor och vresrosor är ingen trädgård tycker jag. Efter att ha kämpat med lupiner i några år har jag äntligen fått dem att spira och gro. Nu saknar jag bara ringblommor och vresrosor.

Mina grannar Mirjana och Finn har på bara ett par år skapat en fantastisk liten oas i sin trädgård. Där kan man verkligen snacka om gröna fingrar. Det har inte jag, men faktum är att 2014 års zucchini-skörd var över förväntan.

Nyttiga länkar:

plupp Recept zucchinigratäng

plupp Den virtuella floran

plupp Håkans såpvatten

plupp Artdatabanken

plupp Nationalnyckeln

plupp Nyttodjur

plupp Växtdoktorn

plupp Växtlexikon

Petter och Albin från Trädspecialisterna i Kungsbacka kapade min rugguggla till björk i lyft- och huggvänliga bitar.

plupp Trädspecialisterna

Odjur

Jag avskyr rådjur! Det gjorde jag redan innan en råbock ramlade in och fastnade inne i mitt fina förråd och ställde till det alldeles förfärligt innan den lyckades ta sig ut. Polisen jag pratade med efter att händelsen fått sin upplösning, undrade om jag skojade med honom och tyckte att det var en riktig skräckhistoria. Eftersöket dagen efter av en jägare gav inget resultat. Däremot dök en tilltufsad råbock upp någon vecka senare och stod och blängde på min stuga.

Om du har problem med möss kan jag varmt rekommendera en elektrisk gnagarskrämma. Köpt på Kjell & Company och fungerar perfekt. Inte en mus eller muslort så långt ögat kan se. Fungerar även utmärkt mot svärmande hästmyror.

Nyttiga länkar: 

plupp Anticimex

plupp Gnagarskrämma

plupp Johan Emanuels råttgift

plupp Mördarsnigeln

plupp Rådjurssäkra växter

plupp Spansk skogssnigel

Jag & mina grannar

Goda grannar - både gamla och nya - är guld värt när man själv inte besitter kunskap, kroppskrafter eller har rätt verktyg. Eller bara vill ha någon att tjôta med.

granne granne granne granne granne granne granne granne granne

Om katten "Mannen" skall räknas som en god granne vet jag inte. Han tassar obemärkt in och ut i stugorna utan att förstå att han lever farligt, när stugägaren åker hem och han blir inlåst. Det har hänt. Hos mig har han tassat in två gånger och pissat på min "dra-maten".

granne
Ritad av grannens barnbarn Ossian 6 år, som ofta är på besök hos sin mormor och morfar.

Bilder

Bilderna visas inte om du har en liten skärm.

Kolonistugan 2010
Så här såg stugan ut när jag köpte den.

Förråd
Ett nybyggt litet förråd där det egentligen inte fanns plats innan jag grävde bort en stor hög jord och sten.

Vägg
Den nya väggen och den nya hängrännan.

Staketrep
Staket av rep.

Grind
Ett armeringsnät, fyra rostfria öglor och lite ståltråd var allt som behövdes till den här grinden. Hjärtat köpte jag på loppis för en tia.

Sovalkov
Compact living medför att man får flytta runt all inredning några varv innan allt ramlar på plats. Jag är inne på fjärde varvet.

Odling
Potatis, zucchini och rabarber.

Kaprifol
Snart slår kaprifolen ut och då doftar det västkust.

Inbrott
Det såg ut som ett blodigt slagfält i förrådet efter råbockens "inbrott".


Insektshotell? De numera mossiga betongkottarna på grindstolparna har blivit ett populärt tillhåll för pyttesmå kryp.


Det kommer lite snö i Göteborg ibland och då gäller det att vara snabb om man vill ha en bild av stugan i vinterskrud.