Idrotten
Tillbaka Hem Upp

 

Grekerna hyllade en sund själ i en sund kropp och vid sidan av tänkandet uppskattade man den fysiska prestationen. Den mest kända tävlingsplatsen var Olympia. Där samlades vart fjärde år (olympiad = fyra år) den grekiska idrottseliten för att på stadion (ett längdmått) tävla mot varandra i olika grenar. Denna tävling var endast öppen för män som var medborgare i de olika stadsstaterna. Kvinnor var inte ens tillåtna som åskådare, men det fanns särskilda tävlingar för dem. I motsats till männen tävlade de inte nakna och förmodligen endast i löpgrenar.

De framstående männen var professionella, de kunde ligga på träningsläger i en månad före de olympiska spelen och belönades för framgångar med både priser och pengar. Den som segrat tre gånger i de olympiska spelen fick sin staty rest i Olympia.
De olympiska spelen pågick i fem dagar och högst status hade femkampen. Tävlingsprogrammet innehöll:

Dag 1:
Kappridning och kappkörning med hästar

Dag 2:
Femkamp (löpning, längdhopp, brottning samt diskus- och spjutkastning)

Dag 3:
Offer och festtåg till Zeus ära

Dag 4:
Löpning

Dag 5:
Boxning och brottning

Det berättas att en kvinna som trots förbudet befann sig bland åskådarna blev så glad då hennes son vann femkampen att hon avslöjade sig. Hon slapp emellertid straff eftersom hon var mor till en segrare.
Under olympiaderna upphörde all fientlig verksamhet mellan stadsstaterna - den olympiska freden. Sparta bröt vid ett tillfälle denna vapenvila men straffades av de andra staterna med en dryg bötessumma och förbud att delta i nästa olympiad.

 

Tillbaka till Tillbaka till Komvux Gotland