Du behåller din plats i kön


                             En bok för alla tråkiga väntetider i ditt liv


Antikfrågan


Fråga: Hej! I mitthem har jag några djupa tallrikar av modell Gröna Anna. I botten kan man se följande stämpel: "Rörstrand, Sweden, Gröna Anna, Dishwasher safe". Kan dessa tallrikar vara från mitten av 1800-talet? /Västeråsare

Svar:
Hej Västeråsare! Gröna Anna har, som du säkert vet, mycket gamla anor. Eftersom du inte skickar med någon bild på tallrikens undersida är det svårt att avgöra åldern. Skillnaden mellan nyare och äldre fat går att finna i R:et i Rörstrand. Återkom gärna med ett foto på stämpeln.


Fråga: Jag har en vacker oljemålning föreställande ett småländsk landskap. Tavlan är signerad Gustav III. Jag har talat med Rikshistoriska museet och enligt deras åldersbedömning är det mycket troligt att den är målad under Gustav III:s tid. De säger också att signaturen kan tillhöra vår forne kung. Vilket värde kan tavlan ha? /Målaren

Svar:
Käre Målaren! Gustav III var en mycket aktiv man under de år han levde (1746-1792). Det finns därför ett mycket stort utbud av hans tavlor bevarade idag vilket tyvärr innebär att värdet inte är särskilt högt. Men skicka gärna tavlan till mig och du kan få en femtiolapp för den.


Fråga: Hallå! Min mormorsfarfars bror flyttade i unga år till det Osmanska riket där han arbetade som kock på ett fraktfartyg. Hans specialitet var raggmunk med fläsk och friterade lingon vilket var mycket populärt bland dåtidens kungligheter. Under en av sina resor fraktade fartyget virke till ett blivande palats och han träffade en man vars namn jag inte kommer ihåg. Denne person blev anfader till släkten som Vladimir Putin härstammar från i rakt nedstigande led.
Nu till min fråga: Förra veckan köpte jag en tändsticksask i tobaksaffären här i stan. Nere i det högra hörnet på asken var det en röd cirkel. Kan asken vara värdefull? /Boende i innerstan.

Svar:
Hallå! Vilken fantastisk historia. Jag kan riktigt se framför mig hur din släkting stod där med sin blåa skepparmössa. Med en sådan bakgrundshistoria och rätt köpare kan du få 20 000 kr för din tändsticksask. Var rädd om den.


Fråga: Jag har ärvt en gammal kinesisk vas från min faster. Efter att sökt lite på nätet har jag en känsla av den kan vara mycket gammal och därmed värdefull. För att du lättare ska kunna bedöma den har jag slagit bort en skärva som jag skickar med. Vad tror du? /Anonym

Svar:
Bäste Anonym! Jag säger bara att detta verkar vara en mycket välbevarad vas från tidig Mingdynastin. En hel sådan vas är ovärderlig. Jag återsänder därför skärvan och så du kan klistra dit den igen.

© 2013 Martin Wänerholm