Du behåller din plats i kön


                              En bok för alla tråkiga väntetider i ditt liv


Debutantporträtt publicerat i Svensk Bokhandel, Höstens böcker 2013
Jag är otåldebutporträttig. Det är därför jag skriver noveller. För att jag snabbt vill få veta hur det slutar. Och det är därför jag alltid blir frustrerad när jag sitter i telefonkö och hör rösten ”Tack för att du väntar”. Men det var också därför som jag hade så lätt att bestämma vad jag skulle göra för bok. En novellsamling med texter att läsa när man väntar.

En del brukar beskriva mig som lite underfundig. Är det en positiv egenskap? Jag vet inte men jag tror det. Andra brukar säga att jag är glad och jag hoppas kunna ge dig ett litet leende på läpparna.

Jag är nyfiken också. Det är därför jag lärt mig kemi för att förstå världen och det är förklaringen till varför jag läste journalistik. Och det är därför jag ger ut en bok, för att jag undrar vad du tycker om mina berättelser.

Långt ute på den småländska landsbygden är jag uppvuxen. Tror det är där jag fick min fantasi som uppfinner oroliga vattendroppar eller kråkor som vill lära sig cykla. Och när jag sedan växte upp och närmade mig vuxenlivet kom även de existentiella frågorna. Döden har jag skrivit om, men även livet. Men vad kan jag veta om det, jag har ju bara testat det i 38 år än så länge. 

Nä nu blir jag otålig igen och måste skriva en ny novell. Jag vill ju ha några till nästa bok också. Kanske om hur svårt det är att hitta kärleken i busskön. Eller några berättelser om miljöfrågor, för det är ju det jag jobbar med. Eller kanske om Göteborg, Västerås eller Jönköping, städer jag bott i. Sa jag att jag är lite obeslutsam också. Det är därför mina noveller handlar om lite av varje. Men jag lovar att skynda mig så att du snart får något nytt att läsa.

© 2013 Martin Wänerholm