MOPEDRUNDAN 2011
Text och bild: Jan-Åke Siljeström.

Klubben har arrangerat den traditionella mopedrundan igen. En solig majdag, närmare bestämt den 7:e var det dags. Intresset verkar växa och 78 mopeder med förare samt en tandempassagerare ställde upp. Samlingen skedde vid vår klubbstuga i Brunnsparken och gårdsplanen blev snabbt full av förväntansfulla deltagare medförande sina ögonstenar.

Där fanns bland annat en jättefin Husqvarna ”blöjpilen” i nyskick, en fräsch transportmoppe, en eldig italiensk Ciao och en hel del påhängsmotorer. Före starten var det mycket snack i solvärmen. Allt kan hända i mopedernas fantastiska värld. Man fick höra både otroliga moppe-anekdoter och värdefulla tips om teknikaliteter.
Grillen är laddad och snart är det dags för en runda.
Trädgården fylldes snabbt med gamla fina mopeder.
En nyrenoverad Husqvarna ”blöjpilen”.
Crescent Autoped i fint skick.
Kuli påhängsmotor. Mellan 1950 och 1956 tillverkades knappt 5000 motorer på tre olika ställen i Örebro. Först på Allmotor, sedan Görtz verkstäder och sist på Johnson-Verken.
Ovan: Mustang Mamba.
Till vänster: En väl använd trotjänare.
Dags för start. Mitt i bilden hoppar ordföranden Lennart Levin på sin Husqvarna Novolette. Till höger ses gamle ordföranden Frank Haglund.

Till vänster: Är det snillen som spekulerar?


Nedan: Karl-Ingvar Persson på en TWN med Zündappmotor visar vägen vid slussen i Örebro.

Efter förarmöte med information om banslingorna av en av de två guiderna, Gunnar Löfstedt, gick starten 11.00 i ett moln av blå rök. Man körde två slingor, en i sta’n och en på landet med ett uppehåll emellan för landgång och dryck. Båda delarna av banan hade en kontroll där man fick kliva av och svara på frågor. På så vis blev det en tävling i frågesport och inte i att köra fortast på moped. De två slingorna mätte tillsammans 38 km och nästan alla kom i mål. De som först körde på landet fick ta en stadstur efter mackan och tvärtom för den andra gruppen. Lantgruppen anfördes av Gunnar Löfstedt på en Victoria påhängare och stadsgänget fick vägvisning av Karl-Ingvar Persson på en TWN med Zündappmotor. Då de båda grupperna var tillbaka till klubbstugan vid 14-tiden väntade flera frågor och en utslagsfråga om hur många saker som fanns i en glasburk. Otroligt nog så gissade två deltagare rätt på utslagsfrågan så lotten fick avgöra vem som tog totalsegern. Det blev en dam, Kerstin Malmsten.
Tvåtaktsdofterna byttes ut mot den ljuvliga kombinationen av glödande kol och grillkorv och en och annan erfarenhet av dagens övningar delades med medmopedisterna. Evenemanget avslutades med prisutdelning och vid tretiden på eftermiddagen var gårdsplanen tom och allt var som vanligt igen.
Omkörning av ett långsammare ekipage.
Dagens segrare, Kerstin Malmsten.
v